Ex-kokoomusjohtaja: Thatcher ei juuri ystäviä saanut

Britannian entisestä pääministeristä Margaret Thatcherista on valmistunut elokuva Rautarouva. Sen nimiosan tekee Meryl Streep, jonka roolisuoritusta on hehkutettu laajasti kansainvälisessä mediassa. Entinen kokoomusjohtaja Ilkka Suominen muistaa Thatcherin ihmisenä, joka ei juuri saanut henkilökohtaisia ystäviä Euroopan demokraattisen unionin eli Euroopan konservatiivijohtajien joukossa.

kulttuuri
Meryl Streep Margaret Thatcherina elokuvassa Rautarouva.
Meryl Streep Margaret Thatcherina elokuvassa Rautarouva.Scanbox Entertainment

Britannian vihatuin ja rakastetuin pääministeri on taas täällä. Nyt hän johtaa kansakuntaa valkokankaalla Meryl Streepin tulkitsemana.

Käväistään kuitenkin ensin Suomessa elokuussa vuonna 90. Silloin Thatcher saapui Euroopan konservatiivijohtajien huippukokoukseen Helsinkiin.

Kalastajatorpan illallisilla häntä isännöi kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Ilkka Suominen.

– Häntä ei varmasti pidetä ihmisjohtajana, vaan tiukkana asiajohtajana. Vaikka olimme joka toinen vuosi yhdessä, tämä Euroopan demokraattisen unionin porukka, niin ei hän juuri ystäviä saanut. Thatcher oli niin asiaan keskittynyt. Ihmiset olivat vain välineitä hänelle, Suominen kertoo.

Lapset tyrmistyivät

Thatcherista tehty elokuva on herättänyt jo ennakkoon laajasti närää Britanniassa.

Päähenkilön lapset ovat tyrmänneet elokuvan vasemmiston haavekuvana, ja Thatcherin poliittinen lähipiiri on syyttänyt Meryl Sreepiä Rautarouvalla rahastamisesta.

Ohjaaja Phyllida Lloydin mukaan Iron Lady on shakespearelainen tarina suuresta johtajasta, joka on sekä mahtava että vajavainen. Lloyd halusi elokuvaansa supertähden esittämään supertähteä.

Streepin ja brittiohjaajan yhteistyö alkoi Mamma Mia! –elokuvasta muutama vuosi takaperin.

Streep häikäisee Thatcherina

Meryl Streep tekee häikäisevän roolityön Thatcherina. Isoon osaan elokuvassa nousee päähenkilön puhetyyli.

Poliitikkojen esiintymistä Suomessa arvioinut puheviestinnän asiantuntija muistuttaa, että Thatcherin kohdalla sekä sanaton että sanallinen viestintä muokattiin yhteensopivaksi.

Pääministeri Thatcherin olemus ja puhetyyli ovat lontoolaisen Saatchi & Saatchi -mainostoimiston taidonnäyte 70-luvun lopulta.

– Thatcher on kuuluisa äänenkäytöstään. Hän on poliitikko, josta parhaiten tiedetään, että hän on koulinut ääntään pärjätäkseen politiikassa paremmin, puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta toteaa.

Muutos keskiluokkaisen kauppiaantyttären ja pääministerin puheessa on suuri ja se esitetään myös elokuvassa.

86-vuotias Margaret Thatcher asuu Lontoossa. Hän sairastaa dementiaa.

Rautarouva-elokuvan Suomen ensi-ilta on 27. tammikuuta.

Lähteet: YLE Uutiset / Jonni Aromaa