Guinea-Bissaun presidentti kuoli Ranskassa

Länsiafrikkalaisen Guinea-Bissaun presidentti Malam Bacai Sanha on kuollut. 64-vuotias Sanha menehtyi pariisilaisessa sairaalassa, kertovat ranskalaisviranomaiset. Guinea-Bissaun presidentinkanslia vahvistaa ranskalaistiedot.

Ulkomaat

Sanha otettiin hoitoon Val de Gracen sotilassairaalaan ennen joulua. Sanhan sairaudesta ei ole kerrottu tarkemmin julkisuuteen, mutta viranomaisten mukaan hän oli ollut koomassa jo jonkin aikaa.

Sanha ehti olla presidenttinä reilut kaksi vuotta. Politiikkansa sijaan Sanha tuli tunnetuksi heikosta terveyden tilastaan. Senegalilainen sanomalehti ehti julistaa Sanhan kuolleeksi jo viime kuussa.

Viimeisen 17 aikana yksikään Guinea-Bissaun presidentti ei ole päässyt viiden vuoden virka-aikaa loppuun. Sanhaa edeltänyt presidentti Joao Bernardo Viera salamurhattiin vuonna 2009.

Nyt Guinea-Bissaussa pelätään valtatyhjiön johtavan levottomuuksiin. Noin 1,6 miljoonan asukkaan Guinea-Bissau on lähes koko itsenäisen historiansa ajan ollut toistuvien veristen vallankaappausten ja sisällissotien näyttämönä. Guinea-Bissau itsenäistyi Portugalista vuonna 1974.

Guinea-Bissau tunnetaan huumeiden pysähdyspisteenä ennen Eurooppaa. Latinalaisesta-Amerikasta saapuva kokaiini päätyy Euroopan markkinoille Guinea-Bissaun kautta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP