Elisan asiakkailta loppui surffailu piraattisatamassa

Elisan ja Saunalahden asiakkaat eivät voi enää käyttää The Pirate Bay -verkkopalvelua. Helsingin käräjäoikeus määräsi rajoitukset jo viime vuoden lokakuussa, mutta Elisa on kytkenyt estot päälle tästä päivästä alkaen. Palveluun pääsee kuitenkin myös muista osoitteista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Viestintäyhtiön mukaan estot eivät vaikuta muuhun Elisan ja Saunalahden asiakkaiden liikennöintiin internetissä.

Musiikkituottajien IFPI ry jätti hakemuksen Pirate Bay -estosta Helsingin käräjäoikeudelle toukokuussa 2011. Yhdistys valitsi Elisan ensimmäiseksi operaattoriksi, koska tilastotietojen mukaan sen asiakkaista yli kolmannes käyttää sivustoa.

Käräjäoikeus antoi asiassa langettavan päätöksen lokakuussa 2011. Elisa on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Ulosottoviranomaisen Elisalle toimittamassa suljettavien verkko-osoitteiden listassa on mukana myös www.piraattilahti.fi (siirryt toiseen palveluun). Pirate Bayhyn viittaavasta nimestä huolimatta osoite johtaa sananvapausjärjestö Effi:n sivuille. Sen sijaan kaikkia Pirate Bayn käyttämiä eri maatunnuksia ei ole vielä suljettu.

Ruotsalainen The Pirate Bay on verkkosivusto, jonka kautta internetin käyttäjät voivat jakaa omalla tietokoneellaan olevia tiedostoja toisille palvelun käyttäjille. Osa sivuston avustuksella jaettavasta materiaalista ei täytä esimerkiksi tekijänoikeusmääräyksiä ja on siksi laitonta.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n sivusto sekä musiikkituottajien sivusto kaatuivat maanantaina. Hakkeriryhmittymä Anonymousin nimissä toimineet henkilöt ovat kertoneet iskeneensä sivuja vastaan.