"Terveyden eriarvoisuus kasvussa"

Terveyskeskuksissa on noin tuhannen lääkärin vaje ja lääkärin puheille pääsy saattaa kestää viikkoja. Lääkäripäivillä puhuneen asiantuntijan mukaan valtio on siirtänyt ongelmat kuntien vastuulle.

Kotimaa
Terveyskeskus
Yle

Terveydenhuolto on viimeisen kymmenen vuoden aikana pirstaloitunut voimakkaasti, päivystykset on ulkoistettu ja yksityissektori ketjutettu. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan taustalla on 90-luvulta ohentunut valtionohjaus.

- Aikaisemmin hyvin tarkasti ja keskitetysti ohjattiin missä yhteiskunnan resurssit käytetään, ja sillä tavalla luotiin toimiva terveyskeskusjärjestelmä. Nykytilanne on lopputulos kuntavetoisuudesta, Lindén sanoo.

Avuksi on tarjottu muun muassa kuntauudistusta, jonka pitäisi selkeyttää ja keskittää palveluja. Lindénin mukaan tilanteeseen pitäisi reagoida paljon terävämmin.

- Missään nimessä emme voi jäädä odottamaan terveydenhuollossa kuntauudistusta. Kansainvälisten pääomasijoittajien voimakkaasti omistama ja kasvattama yksityissektori on viemässä terveydenhuoltoa Suomessa omaan suuntaansa, ja jos me seuraavat 3-5 vuotta odotamme kuntauudistusta, niin Suomen julkinen terveydenhuolto on mennyttä, Lindén sanoo.

Toimijoiden sijaan Lindén kurmottaisi päättäjiä. Hänen mukaansa laissa olevien tavoitteiden ja todellisuuden välinen ristitiriita on revennyt liian suureksi. Kaikilla ei ole varaa käyttää yksityisiä lääkäripalveluja, minkä vuoksi terveyden eriarvoisuus kasvaa nopeaa vauhtia.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen