1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin sotilasjuntan johtajille vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta

Ankaran oikeus on nostanut syytteet eläkkeellä olevia kenraaleja, 94-vuotiasta Kenan Evreniä sekä 86-vuotiasta Tahsin Sahinkayania vastaan. 1980-luvulla vallankaappauksen tehneen sotilasjuntan johtajia syytetään valtiota vastaan tehdyistä rikoksista. Syyttäjät vaativat miehille elinkautista vankeusrangaistusta.

Ulkomaat

Viisi armeijan kenraalia järjesti vallankaappauksen 1980-luvulla. Evren ja Sahinkaya ovat heistä ainoita, jotka ovat vielä elossa. Miesten terveydentilan kerrotaan olevan huono.

Vuoden 1980 sotilasvallankaappauksen seurauksena ainakin 50 ihmistä teloitettiin, satojatuhansia pidätettiin ja satoja kuoli vankeudessa. Monia myös kidutettiin ja kymmeniä ihmisiä katosi jälkiä jättämättä.

Oikeudenkäynti tuli mahdolliseksi viime vuonna turkkilaisten hyväksyttyä kansanäänestyksessä hallituksen esityksen, joka poistaa sotilasjuntan jäsenille myönnetyn syytesuojan.

Turkin sotilasjuntta sääti vuonna 1982 lain, joka takasi entisille kenraaleille syytesuojan.

Turkki on kärsinyt kolmen sotilasjuntan vaikutuksista 1960-, 70- ja 80-luvulla. Sotilasvallan vaikutus maassa on kuitenkin heikentynyt Oikeus- ja kehityspuolueen pääministeri Recep Tayip Erdoganin tultua valtaan vuonna 2002.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi