Ranskalaiset löivät kuopiolaiset yhdeksän vuoden konjakkikiistassa

Kuopiolainen alkoholivalmistaja Lignell & Piispanen ei enää saa myydä "Hienoa konjakkia". Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan yhtiön tavaramerkki oli harhaanjohtava. Ranskan konjakintuottajien käynnistämään tavaramerkkikiistaan haettiin ennakkoratkaisu EU:n tuomioistuimesta asti.

Kuopiolainen alkoholivalmistaja Lignell & Piispanen joutuu luopumaan konjakkitavaramerkistään. Korkein hallinto-oikeus päätti joulukuun lopussa, että sanaparin "Hienoa konjakkia" sisältävä tavaramerkki on kumottava. Taustalla on ranskalaisten konjakintuottajien vaatimus.

Konjakilla on alkuperäsuoja, jonka mukaan vain Ranskassa Cognacin alueella valmistettua juomaa saa kutsua konjakiksi. Myös sanan 'Cognac' käyttöä tavaramerkeissä on rajoitettu EU-asetuksella. Lignell & Piispasen emoyhtiön Gust. Raninin mukaan tuote oli aitoa konjakkia, mutta konjakintuottajien ja nyt KHO:n mielestä yhtiön tavaramerkki antoi harhaanjohtavan kuvan tuotteen alkuperämaasta.

Maininta alkuperämaasta liian pienellä präntillä

Kiista syntyi lähinnä kielikysymyksistä, sillä ranskalaiset konjakintuottajat ja kuopiolaisyhtiö olivat eri mieltä siitä, voiko suomenkielistä sanaa 'konjakki' käyttää yleisnimenä. Ranskalaiset pitivät harhaanjohtavana myös tuotenimikettä "Hienoa konjakkia", koska tuottajien mukaan se viittaa konjakin laatuluokitukseen "Fine Cognac", jonka käännöksiä ei saa käyttää etiketeissä.

Gust. Raninin mukaan nimen ei ollut tarkoitus viitata laatuluokitukseen. Yhtiö myös piti 'konjakkia' suomenkielisenä yleisnimenä eikä suojatun maantieteellisen merkinnän käännöksenä. KHO kuitenkin katsoi, että yhtiön tavaramerkistä voi syntyä väärä käsitys tuotteen suomalaisesta alkuperästä.

Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta arvioi aiemmin, että etikettiin painettu teksti "Product of France" riitti kertomaan tuotteen alkuperämaasta. KHO:n mukaan teksti oli kuitenkin painettu pienellä, eikä se lieventänyt vaikutelmaa tuotteen suomalaisesta alkuperästä.

KHO:n päätös oli EU:n tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukainen.

Konjakintuottajien järjestö vaati myös oikeudenkäyntikulujensa korvaamista, mutta tämän vaatimuksen KHO hylkäsi. Konjakkikiista on kestänyt lähes yhdeksän vuotta. Konjakintuottajat vaativat tavaramerkin kumoamista Patentti- ja rekisterihallitukselta ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2003.