1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Perhesurmien taustalla usein pitkäaikaiset ongelmat

Suomessa on tehty alle vuoden aikana kuusi perhesurmaa. Määrä on harvinaisen suuri. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Anne Kaupin mukaan syyt äitien ja isien tekemien surmien taustalla ovat erilaisia.

Kuva: YLE

Äitien ja isien tekemien perhesurmien taustalla ovat usein pitkäaikaiset ongelmat. Vanhempien tekemiin surmiin johtavat kuitenkin usein erityyppiset ongelmat.

- Isien tekemiin surmatekoihin usein mustasukkaisuus, perheen erouhka ja joskus myös alkoholiongelmat, sanoo erikoislääkäri Anne Kauppi Itä-Suomen yliopistosta.

Kaupin mukaan äitien tekemien surmien taustalla on usein mielenterveysongelmia, kuten masentuneisuutta ja jopa psykoottisia häiriöitä. Perhetilanteet ovat myös usein vaikeita, ja niihin voi liittyä perheväkivallan uhrina olemista.

Anne Kaupin mielestä perhesurmia on ollut vuoden sisällä epätavallisen paljon. Hänen mukaansa on vaikea arvioida, mistä huippu johtuu. Perhesurmat ovat rikoksina harvinaisia tapauksia, ja niiden taustalla ovat hyvin henkilökohtaiset syyt, ongelmien kasaantuminen ja avunsaannin vaikeus.

- Esimerkiksi perheen köyhyys ja vaikeat stressitilanteet kasaantuvat niin, että vanhempien jaksaminen loppuu.

Kaupin mielestä olisikin tärkeää, että lapsiperheille luotaisiin tukijärjestelmiä, missä voitaisiin nopeasti taata vanhemmille myös konkreettista apua, kuten lastenhoitoapua ja rahallista apua.