1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ortega aloitti uuden virkakauden

Keskiamerikkalaisessa Nicaraguassa presidentti Daniel Ortega on aloittanut kolmannen kautensa. Virkaanastujaisissaan Ortega arvosteli Yhdysvaltoja Irakin ja Afganistanin miehittämisestä, puolusti Iranin oikeutta rauhanomaiseen ydinohjelmaan ja vaati Israelia luopumaan ydinaseistaan.

Daniel Ortega (oik.) tervehti yleisöä vaimonsa Rosario Murillon kanssa virkaanastujaisissaan tiistaina. Mukana juhlallisuuksissa oli myös korkea-arvoisia ulkomaalaisia vieraita kuten Espanjan kruununprinssi Felipe (vas.). Kuva: Jeffrey Arguedas / EPA

66-vuotiaan entisen vasemmistosissien johtajan virkaanastujaisiin olivat saapuneet muun muassa Venezuelan ja Iranin presidentit Hugo Chavez ja Mahmoud Ahmadinejad, joilla kummallakin on huonot välit Yhdysvaltojen kanssa. Monet Keski-Amerikan maat olivat lähettäneet johtajansa, ja Espanjaa edusti kruununprinssi Felipe.

Puheessaan Ortega puolusti Irania, jonka länsimaat epäilevät kehittävän ydinasetta. Iran itse sanoo, että sen ydinohjelman tavoitteet ovat ainoastaan rauhanomaisia.

Ortega korosti, että valtioilla on oikeus kehittää ydinenergiaa. Hän myös muistutti, että länsimaat epäilivät Saddam Husseinin valtakaudella Irakilla olleen ydinaseita ja hyökkäsivät maahan sillä perusteella. Sitten heidän täytyy myöntää, ettei ydinaseita ollut, Ortega muistutti.

Hän kehotti länsimaita sen sijaan patistamaan Israelia luopumaan ydinaseistaan. Israelilla uskotaan olevan ydinaseita, mutta maa ei ole koskaan myöntänyt sitä.

Vallankumousjohtajasta presidentiksi

Ortega valittiin marraskuussa presidentiksi 62 prosentin ääniosuudella. Samaan aikaan hänen sandinistipuolueensa voitti enemmistön parlamenttiin. Oppositio on syyttänyt Ortegaa vaalivilpistä sekä itsevaltiaan otteista.

Ortega valittiin presidentiksi kolmatta kertaa. Perustuslain mukaan presidenttinä voi olla vain kaksi kertaa, mutta korkein oikeus hyväksyi Ortegan ehdokkuuden. Hän on johtanut Nicaraguaa vuodesta 2006 ja oli presidentti myös vuosina 1985 - 1990.

Ortega johti sandinistisissejä, jotka vuonna 1979 kaatoivat Somozan suvun vuosikymmeniä kestäneen diktatuurin.