1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmasilta vie apua Kiinan suurimman järven nälkäisille linnuille

Kiinan suurimman järven kuivuudesta kärsiville sadoille tuhansille linnuille pudotetaan apua helikoptereista. Itä-Kiinassa sijaitsevan Poyangjärven linnut saavat ilmasta katkarapuja, maissia ja hirssiä, koska sateiden niukkuus on tappanut luontaisen ruoan eli planktonin ja kalat ja nuuduttanut järveltä myös vesikasvit.

Ulkomaat

Poyanginjärvi on suurimmillaan yli 4 500 neliökilometrin laajuinen. Viime viikkoon mennessä se oli supistunut hädin tuskin 180 neliökilometrin kokoiseksi.

Järvi on tärkeä talvehtimisalue monille Aasian lintulajeille, muun muassa harvinaisille munkkikurjille. Marraskuun jälkeen järvelle on tullut miltei 200 000 lintua, kertoo alueen luonnonpuiston johtaja Zhao Jinsheng.

Hänen mukaansa ruoka ei missään tapauksessa riitä maaliskuuhun, jolloin linnut palaavat kesäsijoilleen.

Aiemmissa hätätilanteissa, muun muassa kovien lumisateiden jälkeen, luonnonpuiston henkilökunta on levittänyt ruokaa rannoille ja veteen käsin. Tämä vuonna ongelma kuitenkin koskee koko järveä ja sitä ympäröiviä yhdeksää pienempää järveä, joten ilmasilta on viranomaisten mukaan paras ratkaisu.

Lennätysten aikataulua ei ole kerrottu, mutta uutistoimisto Xinhua arvelee, että ruokaa aletaan pudottaa jo parin ensi viikon aikana.

Kuivuus on Kiinassa tavallinen vitsaus. Viime keväänä viranomaiset kertoivat, että Yangtzejoen kuivuus vaikutti 34 miljoonan ihmisen elämään, tuhosi sadon tärkeältä viljavyöhykkeeltä ja jätti suuren määrän tuotantoeläimiä ilman vettä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi