Suomi on vastuussa käännyttämistään homoseksuaaleista

Homoseksuaalisuus on yhä rikos yli 70 maassa. YLE Uutiset kertoi maanantaina, että näihin maihin on käännytetty Suomesta viime aikoina ainakin kymmenen ihmistä. Sisäasiainministeriön mukaan Suomi on vastuussa, jos käännytetyille tapahtuu jotain homoseksuaalisuutensa takia.

Kotimaa
Kaksi afrikkalaismiestä istuu käsiraudoissa.
Homopari odotti oikeudenkäyntiään käsirautoihin kytkettynä maaliskuussa 2010 Malawissa. Malawi on yksi maista, jossa homoseksuaalisuus edelleen on rikos.Reuters-tv

Ongelman paljastanut EU-rahoitteinen tutkimus on parhaillaan maahanmuuttoviraston käsiteltävänä. Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen uskoo, että lainsäädäntö on kunnossa, koska maahanmuuttovirastossa asiaan on kiinnitetty huomiota.

Suomi on kuitenkin tilivelvollinen, jos seksuaalisen suuntautumisensa takia turvapaikkaa hakeneet on käännytetty takaisin, ja he ovat joutuneet vaaraan kotimaassaan.

- Jos on tapahtunut ihmisoikeusloukkauksia, niin heitä ei olisi pitänyt palauttaa ja Suomi on vastuussa, Visanen sanoo.

"Sama kuin poliittisesti vainotulle sanottaisiin, että ole hiljaa"

Turvapaikkaa hakeneiden asiaa ajanut asianajaja Juha-Pekka Hippi pitää viranomaisten perusteluja turvapaikan eväämistä kummallisina. Käytännössä Suomen viranomaiset ovat muun muassa kehottaneet seksuaalivähemmistöihin kuuluvia muuttamaan vain toiselle puolella maata tai salaamaan oman seksuaalisuutensa.

- Mielestäni ei voi olla lähtökohta, että ihmisen tulee elää kaapissa tai maan alla. Jo se rikkoo ihmisoikeussopimuksia, Hippi arvostelee.

Myös sisäasianministeriön ylijohtajan mielestä perustelut ontuvat.

- Kuulostaa erikoiselta. Samalta kuin poliittisesti vainotulle sanottaisiin, että ole hiljaa, Pentti Visanen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset