Kiinan ja Intian pilvenpiirtäjähuuma huono merkki taloudelle

Kiinassa ja Intiassa puhjennut into rakentaa uusia pilvenpiirtäjiä saattaa olla huono merkki maailmantalouden kannalta, varoittaa investointipankki Barclays Capital. Barclaysin mukaan sen pilvenpiirtäjäindeksi osoittaa yhteyden pilvenpiirtäjien rakentamisen ja lähestyvän talouskriisin välillä 140 vuoden ajalta.

Ulkomaat

Pilvenpiirtäjäbuumi heijastelee investointipankin mukaan pääoman laajamittaista väärinkohdentamista ja lähestyvää talouden korjausliikettä.

Barclaysin mukaan yhteys uuden maailman korkeimman rakennuksen rakentamisen ja pian alkaneen talouskriisin välillä on ollut nähtävissä muun muassa Empire State Buildingin rakentamisen ja 1930-luvun suuren laman, WTC-tornien ja Sears Towerin rakentamisen ja 1970-luvun öljykriisin, Petronasin kaksointornien rakentamisen ja 1990-luvun Aasian talouskriisin sekä Dubaihin vuonna 2010 rakennetun Burj Khalifan ja nykyisen talouskriisin välillä.

Innostus rakentaa pilvenpiirtäjiä on yhdistynyt halvan lainarahan saatavuuteen, maan hinnannousuun ja yleiseen optimismiin.

Tällä hetkellä Kiinassa rakennetaan enemmän pilvenpiirtäjiä kuin missään muussa maassa. Seuraavien kuuden vuoden aikana eri puolilla maailmaa valmistuvista 124 pilvenpiirtäjästä yli puolet rakennetaan Kiinaan. Intian Mumbaissa rakennetaan puolestaan parhaillaan maailman toiseksi korkeinta tornitaloa ja maahan on määrä nousta viiden seuraavan vuoden aikana kaikkiaan 14 uutta pilvenpiirtäjää. Nykyisin Intiassa on vain kaksi pilvenpiirtäjää.

- Tämän vuoksi sijoittajien kannattaisi kiinnittää nyt erityisesti huomiota Kiinaan ja Intiaan, Barclays varoittaa.

Lähteet: AP, AFP