1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tallinna kaavailee ilmaista joukkoliikennettä

Tallinnan kaupunginhallitus on päättänyt, että Tallinnassa järjestetään kansanäänestys ilmaisesta joukkoliikenteestä. Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy ajatuksen, äänestys järjestetään maaliskuussa. Jos kyllä-äänet voittavat, tallinnalaiset pääsevät liikennevälineisiin liputta jo ensi vuonna. Vierailijoita muutos ei koske.

Tallinnan julkiseen liikenteeseen lasketaan tänä vuonna kuluvan runsaat 57 miljoonaa euroa. Siitä lipputulot kattavat runsaat 20 miljoonaa.

Niistä luopumisen aiheuttama vaje saataisiin osittain takaisin yhdistämällä nykyiset raitiovaunu-, bussi- ja johdinautoyhtiöt. Budjettipaineita helpottaa lähivuosina myös se, että Tallinnan vesi- ja viemäriverkon uusimistyöt päättyvät.

Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren mukaan ilmaisliikennepäätöksellä tavoitellaan yksityisautoilun vähentämistä ja liikenneruuhkien helpottamista. Laman vähentämä yksityisautoilu on ollut Tallinnassa jälleen kasvussa kolmen vuoden ajan.

Ilmaiset liput tarjoaisivat lisäksi vähävaraisille ihmisille lisää liikkumismahdollisuuksia, Savisaar sanoo.

Yli puolet tallinnalaisilta käyttää julkista liikennettä. Hiilidioksipäästöistä se kuitenkin tuottaa alle kymmenen prosenttia. Kevään aikana Tallinnan liikenteeseen tulee 45 uutta bussia, joiden päästöt ovat entistä pienempiä.

Tallinna olisi ensimmäinen Euroopan pääkaupunki, jossa joukkoliikenne olisi ilmaista. Joissakin pienissä kaupungeissa muun muassa Ranskassa ja Belgiassa siihen on jo siirrytty.