Perhesurman riskiä voi olla vaikea tunnistaa

Perhesurmiin johtavia tilanteita on usein vaikea tunnistaa, sanoo Vantaan psykososiaalisten palvelujen päällikkö Anna Cantell-Forsbom. Tällaisten perheiden tilanteet ovat hänen mukaansa usein hyvin erilaisia. Joitain yhdistäviä tekijöitä voi kuitenkin olla.

Kotimaa

Cantell-Forsbomin mukaan riskiperheillä on usein heikosti tukiverkostoja sekä kasautuneita ongelmia, joista perheen sisällä ei osata puhua. Muita riskejä voivat olla aikaisempi väkivaltainen käytös ja esimerkiksi vaikeahoitoiset lapset.

Monilla epätoivoiseen ratkaisuun päätyneellä saattaa olla taloudellisia ongelmia. Aina edes oma puoliso ei ole niistä tietoinen.

Talousongelmiin liittyy usein kasvojen menettämisen pelko ja tunne, ettei omalla elämällä ole enää merkitystä. Kaikki tuntuu olevan romahtamassa.

Puoliso saattaa ymmärtää kumppaninsa ahdistuksen, mutta asioista ei osata puhua.

Vaaranmerkkejä ovat myös kyyniset ja toivottomuutta heijastavat puheet, sanoo Cantell-Forsbom. Tapahtumat saattavat silti tulla täydellisenä yllätyksenä.

Cantell-Forsbomin mukaan myös perhesurmien saama julkisuus voi lisätä riskiä. Aiemmat perhesurmat voivat antaa ratkaisumallin ihmiselle, joka kokee olevansa epätoivoisessa tilanteessa.

Lähteet: YLE Uutiset