Sisäministeriö huolestui viimeaikaisista perhesurmista

Sisäministeriö haluaa ryhtyä toimiin perhesurmien estämiseksi. Ministeriö haluaa kerätä kuuden viimeisimmän perhesurman tiedot sen selvittämiseksi, olisivatko viranomaiset voineet puuttua perheiden ongelmiin jo aiemmin.

Kotimaa
Kynttilöitä.
Yle

- Tähän asti perhesurmia on katsottu yksittäistapauksina, mutta kuten tutkijatkin ovat todenneet, näitä yksittäistapauksia on vuoden sisällä tapahtunut niin paljon, että niihin on mentävä syvemmälle, sanoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäasiainministeriöstä.

Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä kokoontuu ensi viikolla. Tuolloin aiotaan paneutua erityisesti perhesurmiin, Mankkinen kertoo.

Mankkisen mukaan sisäministeriö haluaa asettaa työryhmän pohtimaan asiaa. Ministeriö aikoo tutkia, miten tuoreimmista tapauksista voitaisiin kerätä tietoa, jonka perusteella selvitetään, olisiko viranomaisilla ollut mahdollisuus tunnistaa perheiden ongelmat jo ennen traagisia tapahtumia.

- Selvitämme, miten se tieto voidaan kerätä ja millä tavalla esimerkiksi viranomaisten palveluverkko olisi voinut reagoina näihin tilanteisiin, Mankkinen sanoo.

Koko perheeseen kohdistuneita henkirikoksia on vajaan vuoden aikana tehty Suomessa huomattavan monta verrattuna 2000-luvun alkuvuosiin. Vuosien 2003 ja 2010 välisenä aikana henkirikosten seurantatilastoihin kirjattiin yhteensä yhdeksän tapausta, joissa puoliso on surmannut perheenjäseniään.

Lähteet: YLE Uutiset