Unkarin presidentin väitöskirjaa epäillään kopioksi

Unkarin presidentin Pál Schmittin tohtorinväitöskirjaa epäillään valtaosin plagiaatiksi. Unkarilainen HVG-lehti sanoo, että suurin osa Schmittin väitöskirjasta on peräisin viisi vuotta aiemmin julkaistusta bulgarialaisesta väitöskirjasta.

Ulkomaat
Pal Schmitt
Pal Schmitt kiistää plagiaattiväitteen jyrkästi.Fehim Demir / EPA

Schmitt väitteli tohtoriksi vuonna 1992. Väitöskirja koski olympialaisia. HVG-lehden mukaan sen teksti oli kopioitu 80-prosenttisesti bulgarialaisen Nikolai Georgijevin väitöskirjasta vuodelta 1987.

HVG:n mukaan Schmitt mainitsee Georgijevin työn omassa lähdeluettelossaan, mutta suoraan lainattuja kohtia - noin 180:ta sivua - ei ole merkitty millään tavoin.

Schmitt kiistää plagiaattiväitteen jyrkästi. Hänen mukaansa väitöskirjan saama korkein mahdollinen arvosana puhuu puolestaan.

Schmitt ja Georgijev tunsivat toisensa ja tekivät yhteistyötä tutkimuksissaan, presidentinkansliasta sanotaan. Georgijeviltä kantaa ei voi enää kysyä, sillä hän kuoli vuonna 2005.

Schmitt kuuluu kansainväliseen olympiakomiteaan. Hän on myös voittanut kaksi olympiakultaa miekkailussa. Myös Georgijev oli olympiakomitean jäsen. Komitean kokousten pöytäkirjat olivat molempien väitöskirjojen keskeistä aineistoa.

Vastaava väitöskirjakohu aiheutti viime vuonna Saksassa puolustusministerin eron. Karl-Theodor zu Guttenberg kiisti huijanneensa mutta myönsi "vakavat virheet" ja jätti virkansa.

Lähteet: AP, Reuters