Tukes poisti hiusvärejä markkinoilta

Hiusvärit ovat viranomaisten hampaissa Suomessakin. Viisi hiusvärituotetta poistettiin syksyllä markkinoilta sen jälkeen, kun Turvallisuus- ja kemikaaliovirasto (Tukes) huomasi niissä puutteita. Tukesin testauttamissa tuotteissa oli puutteita muun muassa pakollisissa varoitusmerkinnöissä ja niistä analysoitiin kiellettyjä väriaineita. Kahden tuotteen myyntiä on myöhemmin jatkettu. Esimerkiksi Britanniassa hiusväriin on yhdistetty jopa kuolemantapaus.

Kotimaa
Nainen värjää hiuksia kylpyhuoneessa.
HIusvärien merkintävaatimuksissa on nyt kerrottava entistä selkeämmin allergisoivasta vaikutuksesta ja siitä, ettei niiden käyttöä suositella alle 16-vuotiaille.YLE

Tukes testautti keväällä 15 eri hiusväriä Tullilaboratoriossa. Valvontaprojektissa tarkastettiin muun muassa tuotteiden merkinnät ja niissä käytettäviä aineita.

Testeissä havaittiin, että kahden hiusvärin koostumus oli määräysten vastainen ja merkintäpuutteita oli 12 tuotteessa. Osassa tuotteista puuttui kokonaan ainesosaluettelo tai varoitusmerkinnät. Kahdessa tuotteessa ei ollut merkintöjä suomeksi ja ruotsiksi. Yksi hiusväri sisälsi kiellettyä väriainetta ja yhden tuotteen turvallisuudesta ei saatu varmuutta.

Tukes päätyi alkusyksystä poistamaan viisi tuotetta markkinoilta. Maahantuojat poistivat myös vapaaehtoisesti myynnistä samoihin tuotesarjoihin kuuluvia tuotteita. Kahden markkinoilta poistetun hiusvärin myyntiä on jatkettu sen jälkeen, kun niissä havaitut pakkausmerkinnät korjattiin.

- Suomen kosmetiikkalainsäädäntö perustuu EU-lainsäädäntöön, joka rajoittaa tiettyjen aineiden käyttöä hiusväreissä. Rajoitukset perustuvat tieteelliseen riskien arviointiin, kertoo Tukesin lakimies Pauliina Kanerva.

Kanervan mukaan tuotteiden merkinnät ja kunnolliset käyttöohjeet ovat tärkeä osa hiusvärien turvallisuutta. Toiminnanharjoittajien ja kauppojen on varmistettava tuotteiden turvallisuus ennen myyntiin saattamista.

Tukesin mukaan hiusvärien merkintävaatimukset muuttuivat marraskuussa 2011. Niissä on nyt kerrottava muun muassa entistä selkeämmin allergisoivasta vaikutuksesta ja siitä, ettei niiden käyttöä suositella alle 16-vuotiaille.

Lähteet: YLE Uutiset