1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jopa viidesosa kuvataiteesta väärennettyä Suomessa

Asiantuntijoiden mukaan jopa viiidesosa Suomen markkinoilla olevasta vanhasta kuvataiteesta on väärennettyä. Väärennettyä taidetta virtaa erityisesti Venäjältä ja Ruotsista. Väärennyskauppaan liittyy väkivallalla uhkailua ja mukana on usein järjestäytynyttä rikollisuutta.

kulttuuri
Taideväärennöksiä seinällä.
Taideväärennöksiä Keskusrikospoliisin päämajassa.YLE

Taidetta työkseen arviovan asiantuntijan Pauliina Laitinen-Laihon mukaan väärennetyn taiteen kauppa on varsin vilkasta.

- Näyttää siltä, että kaikki kauhuskenaariot, joiden on arveltu tulevan Suomeen kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti, ovat myös toteutuneet. Viranomaisia on varoiteltu vuosien varrella useaan otteeseen, ja niin on nyt käynyt: ammattirikolliset ovat tulleet mukaan taidemarkkinoille, sanoo taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho Suomen Taidearvioinnista.

Laitinen-Laihon mukaan ammattirikollisten mukana on tullut myös uhkailu ja väkivalta.

- He alkavat kiristää ja uhkailla yksityishenkilöitä, jotta nämä eivät esimerkiksi ilmottaisi väärennetystä taiteesta.

Laitinen-Laihon mukaan lainsaadäntö ja resurssit laahaavat pahasti jäljessä. Tällä hetkellä suomalaisilla taidemarkkinoilla noin viidennes kaikesta vanhasta taiteesta on väärennettyä.

Väärennökset huomataan muuta rikollisuutta tutkittaessa

Keskusrikopoliisin rikosylikomisarion ja yksikön päällikön Risto Lohen mukaan Poliisille väärennökset päätyvät usein osittain vahingossa muun rikostutkinnan yhteydessä. Vantaan Jokiniemessä Keskusrikospoliisin päämajassa on seinä pullollaan väärennöksiä.

- Viimeaikaisissa tutkinnoissa on todettu, että reitit ovat muuttuneet kansainvälisemmiksi eli meille tulee Ruotsin kautta eurooppalaista taidetta ja sitten Venäjältä venäläistä taidetta, kertoo Risto Lohi Keskusrikospoliisista.

Väärennöksiä tarjotaan yhä harvemmin arvotaiteen huutokauppoihin. Poliisin varastoihin päätyneitä väärennöksiä arvioimassa käyneen Hagelstam Huutokauppojen toimitusjohtajan Mikael Schnittin mukaan tähän on syynä väärennösten laatu.

- Se on minun näkemyksen mukaan erittäin heikko ja siksi niitä ei tarjotakaan meille, sanoo Mikael Schnitt.

Hagelstamin Huutokaupojen toimitusjohtajan mukaan helpoin keino huomata väärennös on teoksen hinta.

- Jos halvalla saa, niin hälytyskellojen pitäisi soida.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Kolari

Lue seuraavaksi