Kaksi vuotta Haitin järistyksestä, puoli miljoonaa ihmistä yhä koditta

Haitissa muistellaan torstaina satoja tuhansia ihmisiä, jotka kuolivat rajussa maanjäristyksessä kaksi vuotta sitten. Yli puoli miljoonaa kotinsa menettänyttä ei edelleenkään ole päässyt uuden elämän alkuun. Myöskään ne isot apulupaukset, joita ulkomaat antoivat suurkatastrofin jälkeen, eivät ole toteutuneet edes puolittain, laskee YK.

Ulkomaat
Lapsia telttakylässä, taustalla taloja ja palmuja.
Lapset leikkivät kodittomiksi jääneiden telttakylässä Haitin pääkaupungissa Port au Princessä kaksi vuotta tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.Orlando Barria / EPA

Maanjäristys kesti vain parikymmentä sekuntia, mutta sortuneiden rakennusten alle kuoli 300 000 ihmistä. Koditta jäi yli puolitoista miljoonaa ihmistä, joista kolmannes elää yhä teltoissa tai pressukatoksissa.

Presidentti Michele Martelly sanoi puheessaan järistyksen vuosipäivän aattona, että vuosi 2012 on se, jolloin jälleenrakennus lähtee todella käyntiin. Samalla se on henkisen toipumisen vuosi, Martelly sanoi.

Yksi muistopäivän näyttävistä lupauksista on Kanadan rahoittama koti niille 20 000 ihmiselle, jotka asuvat telttaleirissä romahtaneen presidentinlinnan tuntumassa. Martelly myös vihkii yliopiston, joka on rakennettu naapurimaan Dominikaanisen tasavallan tuella maiden väliselle rajalle.

YK:n Haitin-erikoislähettiläs, Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton, on parhaillaan Haitissa. Äskettäin siellä kävi EU:n parlamentin jäsen Michele Stiffler, joka matkan jälkeen moitti jälleenrakennusta hidastavaa kansainvälistä byrokratiaa, muun muassa Clintonin johtamaa YK-komiteaa.

Jo ennen järistystä Haiti oli läntisen pallonpuoliskon köyhin maan. Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam muistuttaa vuosipäiväraportissaan muistakin ongelmista kuin pelkästä kattojen puutteesta. Useimmilla haitilaisilla ei ole juoksevaa vettä, hygieenistä käymälää tai terveydenhoitoa, Oxfam listaa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus