1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lämpiön puolelta: Sekaisin somesta

Minulla on kaksi tiliä Facebookissa, tili Google+:ssa, Bambuserissa, Twitterissä, Kloutissa ja RunKeeperissä, ja ehkäpä vielä jossain muualla, mitä en enää muista. Olen miettinyt mitä ihmettä näillä kaikilla teen.

Ylen aamu
YLE Uutisgrafiikka

Sosiaalisen median eli somen käytöstä toimittajan työssä on kirjoitettu jonkun verran ja usein myös työnantaja antaa ohjeita sosiaalisessa mediassa toimimiseen. Ylen ohjeet sosiaalisessa mediassa toimimiseen löytyvät täältä .

Ohjeistuksesta huolimatta some on viidakko, jonka raivaamisen avaa kysymys: Mitä minä haluan sosiaaliselta medialta? Tähän kysymykseen vastaaminen kannattaa aloittaa alusta: Haluanko kertoa elämästäni muillekin kuin lähipiirilleni, jos niin minkälaisia asioita, entä mitä itse haluan tehdä / nähdä / kokea sosiaalisessa mediassa, arvostanko tykkäämiselle perustuvaa toimintatapaa, uskonko, että sosiaalinen media monipuolistaa kuvaamme maailmasta vai yksipuolistaako se sitä, aionko käyttää sosiaalista mediaa työssäni vai kuuluuko se pelkästään yksityiselämääni, kuinka paljon somessa samoilu vie aikaa ja onko se sen arvoista?

Näiden kysymysten ja vastausten hahmottuessa päässä, on tästä ryteiköstä selvitäkseen katsottava päin vielä kinkkisempää kysymystä: kuka minä olen? Olenko se mitä kerron itsestäni sosiaalisessa mediassa vai onko se vain haavekuva siitä mitä haluaisin olla? Ja jos näin olisikin, niin mitä sitten? Jos ei halua rämpiä näin syvällä, voi kysyä itseltään kuka minä olen eri sosiaalisen median alustoilla? Olenko Twitterissä yksityinen minäni, "työminä" vai jotain siltä väliltä? Enää pitää tietää miten nämä minät eroavat toisistaan (jos niitä ylipäätään voi erottaa?) ja minkälaisista asioista ne keskustelevat sosiaalisessa mediassa.

Suurin osa näistä kysymyksistä on edelleen vastaamatta, mutta tässä välitilinpäätös: Kyllä, haluan toimia sosiaalisessa mediassa ja kyllä haluan käyttää sitä myös työssäni. Yksityiskäytössä haluan sosiaaliselta medialta huvia, en aio yksityishenkilönä kommentoida tai jakaa työhöni liittyviä asioita. Työkäytössä haluan, että sosiaalinen media ei ole pelkkä ylimääräinen jakelukanava meiltä yleisölle, vaan kanava vuoropuhelulle. Haluan kuulla uusia ajatuksia, ideoita, näkökulmia ja vinkkejä aiheista, joita median tulisi käsitellä. Tärkein kanava tälle vuoropuhelulle on tällä hetkellä Facebook. Aamu-tv:llä on Facebookissa oma sivu, jonka noin 4500 fania ovat jo rikastuttaneet ohjelmaa monin tavoin. Joululomalla avasin myös oman työprofiilin Facebookiin ja sain muutamassa tunnissa eräältä katsojalta loistavan keskusteluidean. Kiitos siitä ja toivottavasti niitä tulee lisää.

Nähdään somessa!

T. Marja

facebook.com/marjakaroliina (siirryt toiseen palveluun)

twitter.com/@marjasannikka (siirryt toiseen palveluun)

Aamu-tv

facebook.com/aamutv (siirryt toiseen palveluun)

twitter.com/@aamutv (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Marja Sannikka, Ylen Aamu-tv

Lue seuraavaksi