1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bilbaossa seurataan Suomen Guggenheim-projektia

Helsingin Guggenheim-museohanke saa julkisuutta myös Espanjan lehdistössä. Espanjan Baskimaassa, Bilbaossa 15 vuotta toiminut Guggenheim-museo on ollut suurmenestys.

kulttuuri
Guggenheim-museon rakennus Bilbaossa.
Helsinkiin kaavailtu museo olisi kooltaan vain noin kolmasosa Bilbaon museosta.Alfredo Aldai / EPA

Bilbaossa toimiva Guggenheim-museo on erityisasemassa, koska sillä on oikeus kieltää samaa brändiä käyttävät hankkeet Euroopassa. Johtokunnassa istuvat Baskimaan puolueet eivät ole vielä ottaneet kantaa Helsingin museohankkeeseen.

Bilbaon kannan kuitenkin arvellaan olevan myönteinen Helsingin hankkeelle, koska sen takana on Guggenheim-säätiö ja Bilbaon museonjohtaja vastaa säätiön globaalista strategiasta.

Guggenheim-säätiöllä on jo taidemuseo New Yorkin ja Bilbaon lisäksi Venetsiassa ja Berliinissä. Uusin on rakenteilla Abu Dhabiin.

Bilbaon Guggenheim eri luokkaa kuin Helsingin hanke

Itsehallintoisen Baskimaan hallitus maksoi kalliin Guggenheim-rakennuksen 1990-luvulla.

Espanjan lehdissä siteerataan nyt Helsingin kaupunginjohtajaa Jussi Pajusta, joka sanoo, että Guggenheim on suurenmoinen mahdollisuus. Mutta esiin tuodaan myös hankkeen vastustus - ja Helsingin velkaisuus.

Helsingin museo olisi kooltaan vain noin kolmasosa Bilbaon museosta. Bilbaossa on pitkästi toistasataa teosta omissa kokoelmissa, joita Helsinkiin ei tulisi lainkaan.

Bilbaon miljoonasta kävijästä yli 60 prosenttia on ulkomaalaisia - Helsingissä arvio on 40 prosenttia ehkä puolesta miljoonasta.

Bilbaon Guggenheim toi rahaa ja kulttuuria

Helsinkiä ei nähdä kilpailevana hankkeena, sanoo baskilehti El Correon kulttuuritoimituksen päällikkö Pascual Perea Bilbaosta.

Perean mukaan Bilbaossa Guggenheim muutti kaupungin ilmeen - ja lisäsi kävijämääriä myös vanhassa taidemuseossa, vaikka sen pelättiin kärsivän.

Madridissa modernin taiteen galleristit vuodattavat kiitosta Guggenheimille. Se tuo maahan tasokasta taidetta, sanoo Carmen Delgado Jovenart-galleriasta.

Rayuela-galleriassa Miguel Fernandez-Braso uskoo, että Guggenheim toisi Suomeenkin uusia sisältöjä ja yleisöjä.

Baskimaassa lasketaan Guggenheimin tuottaneen selvää taloudellista voittoa. Pitkin Espanjaa on noussut kuitenkin monia isoja kulttuurihankkeita samaa menestystä tavoittelemaan - siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo

Lue seuraavaksi