Seksirikosepäilyt riepottavat Australian armeijaa

Australiaa kuohuttavat epäilyt armeijassa tapahtuneista lukuisista seksuaalirikoksista. Televisiokanava Sevenin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan armeijassa on parin viime vuoden aikana ilmoitettu lukuisista seksuaalirikoksista, kuten raiskauksista, seksuaalisesta ahdistelusta ja lapsipornon hallussapidosta.

Ulkomaat

Armeijassa on vuoden 2009 ja viime vuoden välillä ilmoitettu sadasta rikkomuksesta, jotka vaihtelevat huumeiden välityksestä seksuaalirikoksiin. Rikoksia epäillään muun muassa neljällä laivaston aluksella, joista kahden osalta on edetty poliisitutkintaan.

Seven-kanava ja muut australialaiset tiedotusvälineet ovat uutisoineet muun muassa tapauksesta, jossa sotilasta syytetään uhrin väijymisestä ja raiskauksesta. Toisessa tapauksessa laivaston aluksen upseerista tehtiin rikosilmoitus, kun hän oli videoinut merisotilaiden kanssa harrastamaansa seksiä.

Viime helmikuussa upseeri tuomittiin sopimattomasta suhteesta naispuoliseen merisotilaaseen. The Australian -lehden mukaan tapaus liittyi seksuaaliseen ahdisteluun ja upseeri tiettävästi alennettiin merisotilaaksi.

Eräs sotilas löydettiin kuolleena hieman ennen kuin hänen oli määrä vastata oikeudessa lasten hyväksikäyttöä koskeviin syytteisiin.

Asiakirjojen mukaan epäiltyjen rikosten joukossa on myös muun muassa asevarkaus ja huumeiden välitystä. Viime kuussa laivaston upseeri tuomittiin 1,5 vuodeksi vankilaan, koska hän toistuvasti pahoinpiteli toistuvasti naispuolista merisotilasta. Upseeri sanoi testanneensa merisotilaan itsekuria ja kuuliaisuutta.

Australian puolustusvoimien tiedottaja vakuuttaa, että syytöksiin suhtaudutaan vakavasti ja ne tutkitaan. Hän toteaa, että puolustusvoimien laajassa organisaatiossa on lähes 103 000 sotilasta ja siviilityöntekijää. Jokaiselta odotetaan moitteetonta käytöstä eikä väärinkäytöksiä tai turvallisuusrikkomuksia sallita, hän sanoo.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset