1. yle.fi
  2. Uutiset

Katainen on ehdoton vakausmekanismiin osallistumisesta

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomi osallistuu ehdottomasti Euroopan pysyvään vakausmekanismiin EVM:ään. Kompromissiratkaisua etsitään kiivaasti, koska Suomi on jäänyt yksin vaatimaan yksimielisen päätöksenteon säilyttämistä pysyvää kriisirahastoa koskevassa päätöksenteossa.

velkakriisit
Pääministeri Jyrki Katainen
Pääministeri Jyrki KatainenYLE

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoo, että Suomelle ei saa tulla EVM:n kautta uusia taloudellisia vastuita ilman Suomen omaa suostumusta.

Vaasassa haastateltu Katainen on ehdoton, vaikka Suomen eduskunta on todennut rahaston päätöksentekoon joulukuussa ehdotetut muutokset perustuslain vastaisiksi ja vaikka hallituskumppani Urpilainen on Suomen poisjäämistä jo julkisesti punninnut.

- Suomi osallistuu EVM:ään ihan ehdottomasti. Me olemme itse olleet alkuun panemassa pysyvää vakausrahastoa sen takia että koemme, että se on aivan elintärkeä Suomen talouden vakaudelle ja euroalueen vakaudelle. Se on aivan päivänselvä asia, Katainen linjaa.

Suomen neuvottelijat hakevat kompromissiratkaisua kaiken aikaa. Muille EU-maille määräenemmistöpäätösten soveltaminen kävisi. Suomessa eduskunta katsoo, että jos EVM:n pelastaa uusia maita määräenemmistöpäätöksillä, Suomen budjettivalta kaventuu liikaa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen toisti torstaina, ettei sellainen käy.

- Suomelle ei voi tulla taloudellisia vastuita vastoin Suomen omaa tahtoa. Tästä periaatteesta me olemme pitämässä kiinni.

Suomi jää rannalle ruikuttamaan?

Suomi on sitoutunut maksamaan EVM:ään 1,44 miljardia euroa. Tuon summan kasvattamiseen hallitus siis haluaa säilyttää veto-oikeuden. Mutta ministereidenkin sanavalinnoista jo kuulee, ettei muun Euroopan uskota määräenemmistöpäätösten lisäämisestä ainakaan täysin luopuvan.

- Se lähtee tästä yksimielisyysvaatimuksesta, mutta vaatii hyvin paljon semmoista tekniikkaa, että vaatii pitemmän selvityksen sen jälkeen kun asiat on ratkaistu, Katainen muotoilee.

- Yritämme löytää sellaisen ratkaisun, joka on Suomen perustuslain mukainen, mutta tietenkin myös muiden maiden hyväksyttävissä, sanoo puolestaan Urpilainen.

Sovun viimeinen takaraja on huippukokous maaliskuussa. Mutta kiire on tätäkin kovempi, sillä asia nousee esille jo euroryhmän kokouksessa vajaan kahden viikon kuluttua.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi