Tutkimus: Kaikilla tähdillä on kiertolaisia

Kaikilla galaksimme tähdillä on ainakin yksi planeetta, arvioi tuore tutkimus. Yhdysvaltain astronomisen seuran AAS:n kokouksessa käsitellyn tutkimuksen mukaan omien aurinkojensa ympärillä pyörähtelee noin kymmenen miljardia Maan kokoista planeettaa, muista puhumattakaan.

Ulkomaat

Useista suhteellisen pienistä teleskoopeista muodostuva verkosto on jo jonkin aikaa katsellut taivaalle eksoplaneettojen toivossa. Eksoplaneettoja ovat muut kuin oman aurinkokuntamme planeetat.

Varsinaisia havaintoja ei kertynyt kuin muutamia kymmeniä, mutta niistä kansainvälinen tutkijaryhmä pystyi silti päättelemään, ettei taivaalla ole ainoatakaan planeetatonta tähteä.

Useimmat viime vuosien uudet eksoplaneettahavainnot on tehty Kepler-teleskoopilla. Se tunnistaa planeetat tarkkailemalla niiden emotähtien himmenemistä, kun planeetta kulkee niiden editse. Menetelmä kuitenkin vaatii, että planeetat ovat varsin isoja.

Pienet ja kaukana sijaitsevat planeetat löytyvät nyt raportoidulla menetelmällä, jossa tähden painovoima voimistaa vieläkin kaukaisemman tähden valoa, jos sillä on planeettoja. Tulokset syntyivät yli 20 instituutin ja yliopiston yhteistyöllä.

Eksoplaneetta voi olla myös pieni ja tukeva

Vielä 15 vuotta sitten tunnettiin vain oman aurinkokuntamme planeetat. Ensimmäisen eksoplaneetan löytyminen oli tieteellinen sensaatio. Ensimmäinen Maan kokoinen eksoplaneetta - kaikkien aikojen pienin - löytyi vasta viime joulukuussa.

Nyt eksoplaneettoja tunnetaan jo noin 700. Uuden tutkimuksen tekijöihin kuuluva brittiastronomi Martin Dominik arvioi, että todellinen luku pelkästään Linnunradalla on satoja miljardeja.

AAS:n kokouksella oli myös konkreettinen yllätys: Kepler-tutkimusryhmä kertoi löytäneensä punaisen kääpiötähden ympäriltä kolme Maatakin pienempää eksoplaneettaa. Ne ovat liian kuumia elinympäristöksi, mutta Maan tavoin ne ovat tukevaa ainesta. Suurin osa aiemmin tunnetuista eksoplaneetoista on ollut Jupiterin kaltaisia kaasupalloja.

Kokouksen kulusta kertoo myös Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset