Japanin pääministeri uusi hallitustaan opposition mieliksi

Japanin pääministeri Yoshihiko Noda on vaihtanut viisi hallituksensa 17 ministeristä voittaakseen opposition tuen liikevaihtoveron korottamiseksi. Veron kaksinkertaistamista pidetään välttämättömänä, jotta Japani voi alkaa nujertaa suurta valtionvelkaansa.

Ulkomaat
Yoshihiko Noda
Yoshihiko NodaFranck Robichon / EPA

Oppositio halusi eroon etenkin puolustusministeri Yasuo Ichikawasta. Ilman hänen eroaan oppositio uhkasi estää verouudistuksen hallitsemassaan parlamentin ylähuoneessa.

Ichikawa joutui opposition epäsuosioon sanottuaan, ettei hän ole perillä raiskaustapauksesta, joka vaikuttaa voimakkaasti Okinawan saaren ja sinne sijoitettujen Yhdysvaltain joukkojen suhteisiin. Kolme yhdysvaltalaissotilasta raiskasi Okinawalla japanilaisen koulutytön vuonna 1995.

Oppositio tuohtui kun Ichikawa sanoi, että hänen tietämättömyytensä turvallisuuskysymyksistä mahdollistaa niiden tarkastelun tuoreesta näkökulmasta.

Ichikawan lisäksi salkkunsa menetti toinenkin opposition erityisesti karsastama ministeri, kuluttaja-asioista vastannut Kenji Yamaoka. Hänen kohtalokseen koituivat liian suopeat puheet pyramidimarkkinoinnista, jolla on Japanissa varsin huono maine.

Salkkujen uusjaon lisäksi Noda perusti hallitukseen uuden varapääministerin viran. Hallitsevan demokraattipuolueen entinen puheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Katsuya Okada ottaa vastatakseen muun muassa sosiaalikysymykset ja verojärjestelmän.

Nuoren hallituksen suosio laskussa

Okadan poliittisen kokemuksen ja puhtaan maineen uskotaan olevan hallitukselle suureksi avuksi epäsuositun verouudistuksen läpiviennissä.

Nykyisen viiden prosentin liikevaihtoveron nostaminen asteittain kymmeneen prosenttiin jakaa myös demokraattipuoluetta. Puolueen erimielisten mukaan veronkorotus vahingoittaisi jo muutenkin heikkoa taloutta.

Taloudentuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että korotus on välttämätön Japanin valtavan valtionvelan vuoksi. Velkaa on kaksi kertaa bruttokansantuotteen verran.

Uutistoimisto Kyodon tuoreen kyselyn mukaan Nodan hallituksen suosio on pudonnut alle 36 prosenttiin. Vielä joulukuussa luku oli lähes 45 prosenttia.

Kansalaisten enemmistö ei kannata liikevaihtoveron korottamista, ja luottamus politiikkaan on yleisestikin alamaissa, koska pääministeri on vaihtunut joka vuosi jo kuuden vuoden ajan. Noda astui virkaansa syyskuussa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP