1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Shame on tyylikäs, kylmä ja kipeä inhimillisyyden etsimisestä

Ohjaus: Steve McQueen Alkuperämaa: Iso-Britannia 2011 Pääosissa: Michael Fassbender, Carey Mulligan K-16

Ylen aamu

Brandon Sullivan on mies, jolla on ongelma. Hänellä on pakonomainen tarve harrastaa seksiä missä muodossa tahansa, koska tahansa ja kenen kanssa tahansa. Kaikki toimii tämän yksinäisen miehen elämässä kutakuinkin hyvin, niin kauan kunhan kukaan hänen partnereistaan ei yritä ottaa häneen henkilökohtaista kontaktia. Sullivan on nimittäin täysin tunneköyhä ihminen, eikä henkinen suhde toiseen ihmiseen tuota hänelle minkäänlaista mielihyvää. Päinvastoin se saa hänen epävarmuuden tunteensa nousemaan pintaan ja estää häntä myös toimimasta seksuaalisesti. Sullivanin yksinäinen, ilottoman seksin täyttämä elämä ajautuu kaaokseen hänen huomionkipeän siskonsa saapuessa kaupunkiin.

Liki 90 prosenttia tietokoneilla tehdyistä hauista koskee tavalla tai toisella seksiä. Harvalla tämä mielenkiinto kuitenkaan kasvaa addiktion asteelle ja vielä harvemmalla mahdollinen addiktio menee niin pitkälle kuin tämän elokuvan päähenkilön kohdalla. Miesparan mielessä ei todellakaan liiku mitään muuta, eikä hänellä ole minkäänlaista elämää tämän pakkomielteen ulkopuolella.

Kuvataiteilijasta elokuvantekijäksi siirtyneen Steve McQueenin ohjaama Shame on täydellisen iloton elokuva tuosta yhdestä ihmiselämän suurista ilonaiheista. Shame on erinomaisen tyylikäs, eleetön, kylmä ja kipeä kuvaus ihmisestä etsimässä inhimillisyyttä itsestään.

Shame on pitkälti kahden pääosanäyttelijänsä elokuva. Miespääosassa nähtävän Michael Fassbenderin saattaa joku muistaa sellaisista elokuvista kuin Kunniattomat paskiaiset ja X-Men First Class. Kumpikaan noista elokuvista ei ole voinut valmistaa katsojaa siihen voimaan jolla hän tässä elokuvassa esiintyy. Fassbender on mukana elokuvan liki jokaisessa kohtauksessa ja ilmentää niin päähenkilön himoa kuin epätoivoa todella koskettavasti. Hienoa työtä tekee myös elokuvan toisessa keskeisessä roolissa nähtävä siskoa esittävä Carey Mulligan, joka on veljensä tavoin täydin kadottanut elämänsä suunnan.

Mitään helppoa ja mukavaa katsottavaa Shame ei ole, mutta sen voin luvata, että tätä elokuvakokemusta ei hevillä unohda.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi