1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Ehdokkaat väittelivät rasismista Ylen vaalitentissä

Ylen TV1:n torstai-illan vaalitentissä ehdokkaat ovat väitelleet kiivassanaisesti rasismista. RKP:n Eva Biaudet ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vaativat perussuomalaisten eduskuntaryhmää irtisanoutumaan rasismista nykyistä selvemmin. Sosiaalidemokraattien Paavo Lipposen mukaan vähemmistöjen syrjinnän ja demokratian halveksunnan on loputtava.

Presidentinvaalitentti Järvenpään lukiossa.
Presidentinvaalitentti Järvenpään lukiosta. Mukana kaikki ehdokaat ja tuhat opiskelijaa. Minkälainen on Suomi vuonna 2030? Juontajina Jan Andersson ja Kirsi Skön. Kysymyksiä esittävät myös lukiolaiset.

Järvenpään lukion tiloissa järjestetty keskustelu toi esiin nuorten näkökulman vaalitaisteluun. Arvojohtajuus nousi keskustelussa esiin. Timo Soinia vaadittiin tilille siitä, miksei hän kunnolla irtisanoudu joidenkin perusuomalaisten kansanedustajien vihapuheista.

RKP:n Eva Biaudet'n mukaan se, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi Jussi Halla-ahon hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi, kertoo siitä, että häntä ja hänen aatteitaan kannatetaan eikä siitä, että rasismista irtisanoudutaan.

- Mielestäni kahden leikin pelaaminen olisi aika lopettaa.

Perussuomalaisten Timo Soini huomautti, että valiokuntien päätökset on tehty yksimielisesti sekä paikkajaon että puheenjohtajan suhteen eduskunnassa.

- Oma ryhmä valitsee kuitenkin, kenet haluaa puheenjohtajaksi, Biaudet vastasi.

- En hyväksy minkäänlaista sortamista enkä vihaa, Soini sanoi.

Syrjinnälle piste

Sosiaalidemokraattien Paavo Lipponen pääsi asiaan, jonka takia hän sanoi koko kampanjaan lähteneensä. Lipposen mukaan vähemmistöjen syrjinnälle ja demokratian halveksunnalle pitäisi laittaa piste.

- Perussuomalaiset ei ole mikään äärioikestolainen puolue, mutta siellä on selkeästi äärioikeistolaisia, kuten Halla-aho ja Niinistö, jotka julkisesti halveksivat demokratiaa ja piileskelevät Timo Soinin leveän selän takana, Lipponen jyrähti.

Lipposen mukaan toimenpiteet tiettyjä poliitikkoja vastaan ovat täysin mitättömiä.

Arhinmäki harmitteli, että kahden kolmen vuoden aikana puheet ovat koventuneet ja samoin kuin asenteet maahanmuuttajia vastaan.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö peräänkuulutti kansanedustajien ja median mallia käytökseen.

Keskustan Paavo Väyrysen mukaan on hyvä, että rasismista on alettu puhua.

- Kun syntyy järkevää keskustelua rasismista, sitä voidaan ehkä torjua. Pohjalla olevaan asenteeseen voidaan ehkä vaikuttaa.

Ryhtiliikkeen paikka

Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti, että nettikirjoittelussa olisi ryhtiliikkeen paikka - netissä ei voi hänen mukaansa sanoa mitä tahansa.

Vihreiden Pekka Haaviston mukaan vaaditaan yhteisvastuuta - hänen mukaansa on tärkeää, että jokainen puuttuu todistamaansa rasismiin.

Pekka Haaviston mukaan rasismi näkyy arkipäivässä.