1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija vääristeli tuloksia punaviinin terveellisyydestä

Connecticutin yliopiston tutkija vääristeli tutkimustuloksia, joiden mukaan punaviini on hyväksi terveydelle. Yliopiston mukaan professori vääristeli yhteensä 145 kokeen tuloksia. Tutkimusten tulokset on julkaistu 11 lehdessä ja tuloksia on siteerattu useita satoja kertoja.

Professorilta on nyt evätty noin 700 000 euron liittovaltion apuraha, joka hänelle oli aiemmin myönnetty.

Tutkijan kolme vuotta kestänyt työ alkoi vuonna 2008. Virheet paljastuivat, kun yliopisto sai nimettömän vihjeen tutkimustuloksissa ilmenneistä epäsäännöllisyyksistä.

Yliopisto on nyt lähettänyt kaikille yhdelletoista tutkimustulokset julkaisseelle lehdelle kirjeen, jossa kerrotan vääristä tutkimustuloksista.

Nyt tulosten vääristelystä kiinni jäänyt professori on työskennellyt yliopistolla vuodesta 1984 lähtien. Yliopisto on nyt hylännyt myös kaikki hänen aiemmat tutkimustuloksensa. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet punaviinin sisältämän resveratrolin sekä murskatun valkosipulin terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Intialaisen professorin asianajajan mukaan yliopiston väitteet tutkimustulosten vääristelystä ovat helposti kumottavissa. Asianajaja syyttää yliopistoa ennakkoluuloista intialaisia tutkijoita kohtaan.

Punaviinin sisältämän resveratrolin on mainostettu olevan hyväksi sydämelle ja sisältävän tulehduskipulääkkeen kaltaisia ominaisuuksia. Resveratrolin on väitetty suojaavan myös diabetekseltä.