Tanska juhlii kuningattaren 40-vuotista valtaa

Tanskassa juhlitaan kuningatar Margareeta II:n 40 vuotta vallassa. Juhlallisuudet huipentuvat huomenna sunnuntaina, mutta hänen valtaistuimelle nousustaan tulee tänään kuluneeksi neljä vuosikymmentä. Kööpenhaminassa kymmenet tuhannet seurasivat juhlaparaatia lauantaina.

Ulkomaat
Kymmenet tuhannet tanskalaiset kokoontuivat seuraamaan paraatia, jossa Margareetaa kuljetettiin hevosvaunuilla Kööpenhanminan halki.
Kymmenet tuhannet tanskalaiset kokoontuivat seuraamaan paraatia, jossa Margareetaa kuljetettiin hevosvaunuilla Kööpenhanminan halki.Nils Meilvang / EPA

Kuningatar puolisoineen laski lauantaina aamupäivällä seppeleen Roskilden tuomiokirkossa ja siirtyi sen jälkeen junalla Kööpenhaminaan. Kööpenhaminassa järjestettiin iltapäivällä juhlaparaati kaupungin halki. Kymmenet tuhannet tanskalaiset olivat kokoontuneet seuraamaan paraatia, jossa Margareetaa kuljetettiin vuoden 1840 hevosvaunuilla kaupungin halki.

Illalla Kööpenhaminan kaupungintalolla järjestetään juhlakonsertti. Iltavastaanottoon osallistuu muun muassa Skandinavian ja Kreikan kuninkaalliset perheet ja Islannin presidentti.

Sunnuntaisiin juhlallisuuksiin kokoontuu Euroopan kuninkaallisia ja päämiehiä. Suomea huomisessa juhlassa edustavat presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi.

Sunnuntaisiin juhlatilaisuuksiin kuuluu lounas, juhlajumalanpalvelus sekä gaalajuhla Christiansborgin linnassa.

Margareetasta tuli Tanskan kuningatar 14. tammikuuta 1972, kun tuolloin 31-vuotias prinsessa nousi valtaistuimelle isänsä Frederik IX:n kuoltua. Margareetasta tuli Tanskan modernin historian ensimmäinen naispuolinen hallitsija. Perimyslakia muutettiin, jotta hän olisi voinut periä kruunun, sillä aiemmin vain mies saattoi olla kruununperijä.

Ketjupolttaja ja taidemaalari

Valtaistuimelle noustessaan Margareeta oli jo naimisissa ranskalaiskreivi Henri de Laborde de Monpezatin kanssa. Hänestä tuli siten Tanskan prinssi Henrik. Pariskunnalla oli kaksi lasta, Frederik, 4, ja Joachim, 3.

Maanläheinen kuningatar on erittäin rakastettu Tanskassa. 71-vuotias ketjupolttaja, lempinimeltään Daisy, esiintyy julkisestikin arkisissa vaatteissa, mutta pukeutuu juhlissa värikkäästi ja erikoisiin hattuihin.

Moderni kuningatar on uudistanut monarkiaa, mutta siitä huolimatta hän ei omista matkapuhelinta tai käytä internetiä. Margareetan mukaan on "hyvin rauhallista" ilman niitä, vaikka muu perhe pitää sitä huvittavana.

Kuningatar tunnetaan myös taideharrastuksestaan. Hänen puoliabstraktiset maalauksensa ovat keränneet kehuja kriitikoilta ja niitä on näytteillä museoissa ja gallerioissa sekä Tanskassa että ulkomailla.

Margareeta maalasi kuvitusta myös muun muassa J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -trilogian tanskankieliseen käännökseen sekä myös muihin kirjoihin. Kielellisesti lahjakas kuningatar on tiettävästi myös osallistunut Sormusten herran käännöstyöhön sekä kääntänyt muun muassa Simoine de Beauvoirin kirjan ranskasta tanskaksi.

Tanskan kuningasperheen sukujuuret ulottuvat viikinkikuninkaisiin 900-luvulle.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset