1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Egyptin Kuninkaiden laaksosta löytyi laulajattaren muumio

Egyptin Kuninkaiden laaksosta on löytynyt harvinainen naisen hauta. Ryhmä egyptiläisiä ja sveitsiläisiä arkeologeja löysi noin 3 000 vuotta vanhan laulajattaren muumion. Kyseessä on ainoa koskaan löytynyt laaksoon haudattu nainen, joka ei ole sukua kuninkaallisille.

kulttuuri
Karnakin temppeli Luxorissa.
Karnakin temppeli Luxorissa.Mohammed Omar / EPA

Arkeologien mukaan laulajattaren arkku on harvinaisen koskematon. Sitä ei ole vielä avattu. Sisältä tutkijat odottavat löytävänsä muumion kasvoillaan papyruksesta valmistettu naamio.

Jopa laulajattaren nimi tiedetään. Nehmes Bastet -nimi viittaa siihen, että hänen uskottiin olevan kissajumala Bastetin suojeluksessa.

Hauta löytyi läheltä sata vuotta sitten löydettyä toista hautaa. Hautaa ei ollut varta vasten rakennettu laulajattarelle, mutta se käytettiin uudelleen hänelle 400 vuotta haudan valmistumisen jälkeen, päättelevät tutkijat haudan esineistöstä. Kenelle hauta oli alun perin tarkoitettu, sitä tutkijat eivät tiedä.

Laulajattaren arkku kuului XXII:n dynastian ylipapin tyttärelle.

Arkeologit päättelivät hautaesineistä, että Nehmes Bastet lauloi läheisessä Karnakin temppelissä.

Löytö oli 64:s Kuninkaiden laaksosta löytynyt hauta. Tunnetuin haudoista on vuonna 1922 löydettu poikafarao Tutankhamonin hauta kulta-aarteineen. Kuninkaiden laakso on yksi Egyptin suosituimpia turistikohteita.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi