Hyppää sisältöön

Venäjän luotain putosi Tyyneen valtamereen

Venäjän viranomaisten mukaan sen epäonninen Mars-luotain on pudonnut Tyyneen valtamereen. Aiemmin Venäjän avaruushallinto arvioi, että Mars-luotain putoaisi Maahan Argentiinassa.

Phobos-luotainta valmisteltiin laukaisua varten Baikonurin avaruuskeskuksessa Kazakstanissa marraskuussa 2011. Kuva: EPA / Roskosmos

Venäjän puolustusvoimien ja avaruushallinnon mukaan osia luotaimesta on pudonnut Tyyneen valtamereen 1 250 kilometriä länteen Chilelle kuuluvasta Wellingtonin saaresta.

Asiantuntijoiden mukaan putoava avaruusromu ei aiheuttanut suurta riskiä, koska luotaimen alumiinisen polttoainesäiliön sisältämän myrkyllisen polttoaineen uskottiin palavan ilmakehässä.

Venäjä lähetti viime marraskuussa yli 13 tonnia painaneen ja 130 miljoonaa euroa maksaneen luotaimen kohti Marsin kuuta Phobosia. Sen oli määrä kerätä näytteitä kuusta. Phobos-Grunt-luotain ei kuitenkaan koskaan päässyt Maan kiertorataa kauemmaksi, koska sen moottorit eivät suostuneet käynnistymään. Maan painovoima veti luotaimen takaisin Maahan.

Hankkeen piti olla Venäjän ensimmäinen planeettojenvälinen operaatio kahteen vuosikymmeneen.

.
.