Presidentin puolue kahmi suurimman osan paikoista Kazakstanin vaaleissa

Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin johtama Nur Otan -puolue on kahminut suurimman osan paikoista parlamenttivaaleissa. Keskusvaalilautakunnan mukaan Nur Otan sai sunnuntain vaaleissa 80,7 prosenttia äänistä. Edellisissä vaaleissa Nazarbajevin puolue vei kaikki parlamentin 107 paikkaa.

Ulkomaat

Nyt parlamenttiin nousee kaksi muutakin puoluetta, jotka ylittivät seitsemän prosentin äänikynnyksen.

Entisen Nur Otanin jäsenen johtamaa Ak Zhol -puoluetta kannatti 7,5 prosenttia äänestäjistä ja kommunistipuoluetta 7,2 prosenttia äänestäjistä. Neljän puolueen kannatus jäi äänikynnyksen alle.

Äänioikeuttaan käytti 75 prosenttia äänioikeutetuista.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJin vaalitarkkailijoiden mukaan Kazakstanin vaalit eivät täyttäneet demokraattisille vaaleille asetettuja perusvaatimuksia. Tarkkailijoiden mukaan muun muassa useiden oppositiopuolueiden ja -poliitikkojen osallistuminen vaaleihin evättiin ja ääntenlaskennassa oli ongelmia. Myös oppositio on arvostellut vaalijärjestelyjä.

Parlamenttivaaleja varjostivat joulukuiset levottomuudet, joissa kuoli ainakin 16 ihmistä. Parempia työoloja vaatineet öljytyöläiset ja poliisi ottivat yhteen Zhanaozenin kaupungissa maan länsiosassa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Itar-Tass