Australialaistutkijat huolestuivat energiajuomista

Australialaiset tutkijat vaativat varoituksia kofeiinipitoisiin energiajuomiin ja jopa ostorajoituksia, koska energiajuomista koituneet terveyshaitat ovat yleistyneet voimakkaasti. Pahimmillaan ne ovat olleet kouristuksia ja harhanäkyjä.

Ulkomaat

Sydneyn yliopiston ja New South Walesin osavaltion myrkytyskeskuksen tutkimuksen mukaan energiajuomat johtivat miltei 300 hätäpuheluun vuosina 2004 - 2010. Vuosittaisten puhelujen määrä yli viisinkertaistui tarkastelujakson aikana. Ainakin 128 ihmistä joutui sairaalaan muun muassa rytmihäiriöiden, ahdistuksen ja vatsavaivojen takia.

Tutkimuksen mukaan oireita saaneet olivat keskimäärin 17-vuotiaita. Energiajuoma oli usein nautittu alkoholin seassa. Aineistossa oli myös 62 pikkulasta, jotka olivat juoneet energiajuomaa vahingossa. Heistä yhdeksän oli joutunut sairaalaan.

Tutkimuksen tekijät suosittelevat, että terveysviranomaiset valistaisivat ihmisiä nykyistä paremmin energiajuomien vaaroista. Pakkauksiin tulisi painaa selvät varoitusmerkinnät ja myrkytyskeskuksen puhelinnumero, ja juomien kofeiinimäärää pitäisi säädellä, tutkijat sanovat.

Ikäraja ostajille?

Energiajuomien kulutus on Australiassa lisääntynyt viime vuosina kaksi kertaa niin nopeasti kuin virvoitusjuomien keskimäärin.

Tutkijoiden mukaan kuluttajille on epäselvää, millainen koostumus tai kofeiinin määrä kussakin juomassa on. Useimmissa ei ole mitään varoituksia.

Tölkillisessä energiajuomaa saattaa olla jopa 300 milligrammaa kofeiinia, kun kahvikupillisessa on keskimäärin 65 - 120 milligrammaa, muistuttaa Australian myrkytyskeskuksen johtaja Naren Gunja. Hänen mielestään viranomaisten kannattaisi harkita sekä ikärajaa energiajuoman ostajille että kerrallaan myytävien tölkkien määrän rajoittamista.

Tutkimus on julkaistu Medical Journal of Australia -lehdessä.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset