Arhinmäki torjuu yhä Guggenheim-museon

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki pysyy kannassaan, ettei kulttuuribudjetista löydy rahaa Guggenheim-taidemuseolle. Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) on vaatinut kulttuuriministeriltä vastuun kantamista. Häkämiehen mukaan hanke kuuluu kulttuuriministerin toimialueeseen.

Kotimaa
Paavo Arhinmäki
Aamu-tv:n ja Ykkösaamun yhteiset presidentinvaalitentit jatkuvat. Vuorossa oli Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Haastattelijoina Annika Damström ja Sakari Kilpeläinen.

- Olemme joutuneet jo nyt nipistämään varoja museoilta, teattereilta ja orkestereilta. Siellä eletään hyvin ahtaassa taloudellisessa tilanteessa. Pelkästään 70 miljoonaa euroa rakennukseen ja miljoona euroa vuodessa käyttökustannuksia, sellaisia rahoja kulttuuribudjetissa ei ole. Olen hyvin suoraselkäisesti tuonut asian esille, Arhinmäki sanoi Aamu-tv:n haastattelussa.

- Hankkeen taloudellinen puoli on arvioitu kulttuurirahoituksen osalta ja asia on selkeä, Arhinmäki lisäsi

Arhinmäen mukaan lähtökohta koko Guggenheim -projektiin oli se, että hankeelle pitäisi löytyä ulkopuolista rahaa. Nyt ulkopuolista rahaa haetaan ainoastaan franchising-maksuun eli Guggenheimille maksetaan nimen, brändin käyttöoikeudesta 30 miljoonaa dollaria.

- Nyt näyttää siltä, että kaikki muu on tarkoitus rahoittaa veronmaksajien rahoin. Siinä vaiheessa, kun museovirastossa tehdään leikkauksia, museot joutuvat supistamaan toimintaa. Silloin asiaa pitää arvioida ihan rehellisesti. Tämä tarkoittaisi, että jouduttaisi tekemään valtavia leikkauksia muualla kulttuuripuolella, Arhinmäki totesi.

Lähteet: YLE Uutiset