Tämän talven kirosana on H3N2

Tämän talven influenssa-aallon uskotaan leviävän koko maahan kuun vaihteessa. Tämän kauden H3N2-influenssavirusta pidetään vaarallisempana kuin sikainfluenssa, mutta rokotteesta saa vielä hyvän suojan sitä vastaan.

Aamu-tv
Ihmisiä Aamu-tv:n studiossa.
Kausi-influenssa on ihan ovella, ja tämänkertaisen viruksen odotetaan olevan ärhäkkä. THL:n influenssalaboratorion johtaja Thedi Ziegler arvioi, mitä H3N2-virus ja muutkin talven pöpöt vielä saavat aikaan. Espoon terveyskeskuksen johtavan ylilääkärin Tuija Kumpulaisen mukaan rokotusinto on ollut narkolepsiatapausten jäljiltä laimeaa.

Tänä talvena Suomessa jyllää influenssa-A-virus H3N2. Influenssa-A-virusta tunnetaan ihmisessä kaksi alatyyppiä, joista H1N1 on se sama alatyyppi, joka vuonna 2009 aiheutti sikainfluenssapandemian. Toinen alatyyppi on H3N2.

- Ne kiertää jatkuvasti ihmisväestössä ja tämä H3N2-virus ei ole esiintynyt kahteen talveen täällä Suomessa tai muualla Euroopassa. Sen vuoksi ajatellaan, että se voisi tulla epidemiavirukseksi nyt tulevina viikkoina, sanoo Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut THL:n influenssalaboratorion johtaja Thedi Ziegler.

Influenssa-aalto kiihtyy Zieglerin mukaan siis tammi-helmikuun vaihteessa. Silloin on varsinainen epidemia alkamassa. H3N2-virusta pidetään sikainfluenssan aiheuttanutta H1N1-virusta vaarallisempana

- Se on sen vuoksi vähän vaarallisempi, että se muuntuu nopeammin kuin H1N1-virus, eli se löytää enemmän herkkiä ihmisiä, joilla ei ole täydellistä immuunisuojaa tätä virusta vastaan. Eli se voi levitä useammassa ikäryhmässä kuin H1N1, joka on varsinkin lasten ja nuorten virus, Ziegler sanoo.

Riskiryhmiä on kuitenkin samojakin.

- Yli 65-vuotiaat, ja varsinkin yli 75-vuotiaat, pienet lapset, eli alle kolmen vuoden ikäiset lapset. Kaikki ne, joilla on krooninen perustauti, keuhkotauti, sydäntauti, sokeritauti, munuaisten vajaatoiminta tai joku tällainen immuunipuutostilanne, Ziegler luettelee.

Koko syksyn ja talven on Suomessa influenssan sijaan bakteeriperäinen mykoplasma. Zieglerin mukaan mykoplasmatapauksia on tilaistoitu yli 3 500, kun influenssaa on laboratoriotesteissä tavattu vasta noin 30 kertaa.

Rokotteesta suojaa

Sikainfluenssarokotuksia seurannut rokotepelko näkyy myös terveyskeskuksissa. Varsinkin pienten lasten rokotuksissa on nähtävissä suuri pudotus, sanoo Aamu-tv:n haastattelema Espoon terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen.

- Lasten osalta on 20-30 prosenttia vähemmän rokotuksen ottajia Espoossa kuin mitä oli vuosi sitten. Pienten lasten määrässä se on aika iso pudotus, Kumpulainen sanoo.

Sekä Kumpulainen että Ziegler kuitenkin toivovat, että ainakin riskiryhmät ottaisivat kausi-influenssarokotteen. Yli 40 vuotta käytössä ollut rokote on erittäin turvallinen ja kohtalaisen tehokaskin. Kummatkin influenssa-A-virukset, eli H1N1- ja H3N2-virukset ovat samankaltaisia rokotteessa olevien virusten kanssa, eli rokotteella on tänä talvena hyvä suojateho.

Sen sijaan influenssa-A:ta seuraavan influenssa-B-viruksen tyyppiä ei vielä tarkkaan tiedetä. Maailmalla liikkuu parhaillaan influenssa-B-viruksesta kahta eri kehityslinjaa, joista vain toinen on rokotteessa edustettuna.

- Nyt olisi vielä aikaa ottaa rokote, jos ajatellaan että kestää noin pari viikkoa ennen kuin immuunisuoja on olemassa. Eli vielä sen ehtii ottaa ennen kuin epidemia alkaa, Ziegler sanoo.

Näin tunnistat influenssan

Influenssan tunnistaminen on ainakin tautia aiemmin jo poteneille helppoa, sanoo Kumpulainen. Taudin oireet eroavat selvästi tavallisesta flunssasta, toki lapsilla tauti voi olla monipuolisempi.

- Perusterveen aikuisen influenssa on erinäköinen kuin nuhakuume. Se yleensä alkaa hyvin äkisti, oireita ovat korkea kuume, lihassärky, päänsärky, yleinen huonovointisuus ja kuiva, hakkaava yskä. Nuha ei ole mikään johtava oire aikuisen influenssassa. Lapsen tauti voi kuitenkin olla monipuolisempi, Kumpulainen sanoo.

Jos influenssan sairastaa ilman jälkitauteja, on potilas vain vähän pidempään kipeä ja voipunut. Kumpulaisen mukaan influenssavirusten suurin ongelma on, että potilaat sairastuvat usein erilaisiin jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen ja lapset välikorvan tulehdukseen.

- Suurimman vaaran aiheuttavat jälkitaudit. Kyllähän toki itse influenssakin oikein rajuna aiheuttaa oireita, varsinkin jos on heikko yleiskunto. Korkea kuume ja ne muut oireet vaikeuttaa. Se varsinainen tautikuorma tulee kuitenkin niistä jälkisairauksista, Kumpulainen sanoo.

.. ja näin vältät sen

Rokotteen lisäksi parasta ennaltaehkäisyä on terve järki:

- Käsihygienialla pystyy vähentämään tartuntariskiä itse kukin. Ja tietysti on kyse siitä, mitä potilas tekee: jos hän pärskii kaikkia päin, niin tartuntariski on suuri. Pärski hihaan, jos muuta ei ole tarjolla ja se nenäliina roskiin sitten käytön jälkeen, Kumpulainen kertaa.

Lähteet: YLE Uutiset