Englanninkielinen Wikipedia pimenee päiväksi

Englanninkielinen Wikipedia-verkkosanakirja on poissa käytöstä keskiviikkona vastalauseena Yhdysvaltain kongressin käsittelyssä olevalle nettipiratismin vastaiselle laille. Wikipedian, Googlen, Twitterin ja Yahoon tapaiset internetjättiläiset vastustavat elokuva- ja musiikkiteollisuuden tukemaa lakia ja varoittavat sen mahdollistavan internetin sensuroinnin.

Ulkomaat
Kuva Wikipedian verkkosivuilta.
YLE Uutisgrafiikka

Joulukuussa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä ne sanoivat Yhdysvaltain hallituksen pystyvän lain voimaantulon jälkeen sensuroimaan internetiä samalla tavalla kuin Kiina, Malesia ja Iran nyt tekevät.

Presidentti Barack Obaman hallinto ilmoitti viikonloppuna pohtivansa yhteistyössä kongressin kanssa, kuinka laki voitaisiin muotoilla niin, että se turvaisi sananvapauden ja yksityisyyden suojan samalla, kun sillä estettäisiin nettipiratismi.

Wikipedian perustajiin lukeutuva Jimmy Wales ilmoitti maanantaina lähettämässään Twitter-viestissä, että verkkosanakirjan englanninkielinen versio on keskiviikkona poissa käytöstä 24 tunnin ajan. Käyttökatkos alkaa keskiviikkona klo 7.00 Suomen aikaa.

- Varoitus opiskelijoille, tehkää läksynne etuajassa. Wikipedia protestoi keskiviikkona pahaa lakia vastaan. Laki on huonosti suunniteltu sekasotku, Wikipedian perustajiin lukeutuva Jimmy Wales varoitti maanantaina lähettämässään Twitter-viestissä.

Wales kehottaa Wikipedian käyttäjiä ottamaan yhteyttä Yhdysvaltain edustajainhuoneen ja kongressin jäseniin sekä kertomaan mielipiteensä lakihankkeesta.

11 vuotta toimineessa Wikipediassa on yli 20 miljoonaa artikkelia 282 eri kielellä.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset