Pölyinen arkistokaappi kätki Darwinin aarteen

Brittitutkija Charles Darwinin kadonnut fossiilikokoelma on löytynyt. Britannian geologisen tutkimuslaitoksen perälle unohtunut vanha kaappi osoittautui aarreaitaksi: sen sisältä löytyi suuri määrä lasilevyille taltioituja fossiileja 165 vuotta sitten kadonneesta kokoelmasta.

kulttuuri

Lontoon yliopiston paleontologi Howard Falcon-Lang ällistyi huomatessaan, että hänen käteensä ensimmäisenä osuneessa lasilevyssä oli nimilappu, jossa luki "herra C. Darwin". Falcon-Lang sanoo joutuneensa vakuuttelemaan itselleen aika tovin, että se todella oli Darwinin omakätinen nimikirjoitus.

Kaapista löytyi kaikkiaan 314 Darwinin ja hänen lähipiirinsä keräämää fossiilia. Kokoelman varsinainen laatija oli Darwinin paras ystävä kasvitieteilijä John Hooker. Darwin, Hooker ja joukko muita tutkijoita toivat fossiilit Galapagossaarille tekemältään matkalta, jonka tuloksiin Darwin myöhemmin perusti evoluutioteoriansa.

Falcon-Langin mukaan fossiilien joukossa on monia, joista ei aiemmin tiedetty mitään. Yhtenä eriskummallisimmista hän pitää Hookerin löytämää näytettä 400 miljoonan vuoden ikäisestä puun korkuisesta sienestä.

Rekisteröintivirhe johti kokoelman katoamiseen

Falcon-Langia kummastuttaa, miten kokoelma saattoi olla niin kauan unohduksissa. Hän arvelee mahdolliseksi syyksi sitä, että kokoelma on jo vuodelta 1846 eli ajalta, jolloin Darwin ei vielä ollut kovin tunnettu. Lajien synty -teos ilmestyi 13 vuotta myöhemmin.

Lontoon yliopiston mukaan Hooker unohti rekisteröidä kokoelman asianmukaisesti. Hänellä lienee ollut kiire jo seuraavalle tutkimusmatkalle, Himalajalle. Fossiilit kulkeutuivat parin museon kautta geologisen seuran nurkkakaappiin ja unohtuivat.

Fossiilit on nyt kuvattu ja pantu kaikkien nähtäville internetiin. Falcon-Lang uskoo niiden johtavan moniin tieteellisiin tutkimuksiin. Geologisen seuran pääjohtajan John Luddenin päässä puolestaan on herännyt kysymys siitä, mitä muita salaisia aarteita seuralla mahtaakaan olla.

Lähteet: AP, YLE Uutiset