1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

SuomiTV myytiin Foxille

Mediamoguli Rupert Murdochille kuuluva Fox International Channels (FIC) on ostanut SuomiTV:n. Kauppa vahvistettiin tiistaina. FIC tuottaa ja jakelee viihde-, ajankohtais- ja urheiluohjelmia lukuisten kanavabrändiensä kautta yli 30 kielellä.

Kuva: Mikko Kuusisalo / YLE

Foxin Suomen-toimintoja alkaa johtaa yhtiön Pohjoismaiden johtaja Åse Ytreland. Suomen-kanavasta tulee hänen alaisuudessaan ensimmäinen nk. free to all -kanava eli kaikille ilmainen kanava, kun muut hänen johtamansa kanavat ovat maksukortin takana. Tämän vuoksi Foxin Suomen-kanavaan kohdistuu erityisiä paineita.

FIC:stä tulee uusi peluri Suomen mainosrahoitteisille tv-markkinoille.

Kauppahintaa ei ole kerrottu. SuomiTV:n myi Foxille sen omistanut kanadalainen liikemies Jeffrey Royer.

Vuonna 1993 perustetun FIC:n runsaalla 180 tv-kanavalla on yhtiön mukaan yli 700 miljoonaa tilaajaa eri puolilla maailmaa. Yhtiön kanavabrändejä ovat muun muassa Fox, FX, Fox Crime, Fox Life, National Geographic, STAR TV ja BabyTV. Kanavien ohjelmia on jo nähty muilla suomalaisilla kanavilla.

Yhtiö panostaa Pohjoismaihin

- SuomiTV:hen panostamamme sijoituksen ansiosta suomalaiset katsojat saavat loistavan kanavan, joka heijastaa juuri suomalaisia kiinnostavia aiheita ja suomalaisten omaa kulttuuria. Kasvatamme vaiheittain korkealaatuisen ohjelmiston määrää ja lähetysaikaa, sanoo Fox International Channelsin Pohjoismaiden ja Baltian aluetoimintayksikön johtaja Åse Ytreland.

SuomiTV:n osto on viimeisin askel FIC:n pohjoismaisessa kasvustrategiassa, ja se kuvaa FIC:n sitoutumista alueeseen, yhtiö sanoo. FIC Nordic on laajentanut viime vuoden aikana toimintaansa nopeasti perustamalla ensimmäisen norjalaisen viihdekanavansa.

Talousvaikeuksista kärsineen SuomiTV:n operatiivinen johtaja Miikka Muurinen hehkuttaa myös kauppaa.

- Olemme iloisia siitä, että SuomiTV:stä tulee FIC:n mukaantulon myötä elinvoimainen, suomalaisia kiinnostava kanava. Heillä on todella laaja kokemus tv-toiminnasta ja he ovat tunnettu toimija, mistä mekin voimme nyt hyötyä, Muurinen sanoo.

Toimilupaehdot pysyvät

Liikenne- ja viestintäministeriö on aiemmin kertonut, että SuomiTV:n toimilupaehdot säilyvät ennallaan, vaikka kanava vaihtaa omistajaa. Tämä merkitsee, että kanavan ohjelmistossa on oltava päivittäin suomenkielistä ohjelmaa. Uutisia kanavalle tekee tällä hetkellä Suomen Tietotoimisto.

Fox kertoo sopeuttavansa kanavansa niiden toimintaympäristöjen tarpeiden mukaisesti. Suuri osa sisällöstä tuotetaan Yhdysvalloissa, mutta yhtiö sanoo tekevänsä paikallisia tuotantoja niin paljon kuin mahdollista, joko sovellettujen tai uusien alkuperäisformaattien kautta.

SuomiTV:n toimilupa on voimassa vuoteen 2016, ja sen jälkeistä lupakäytäntöä on ministeriön mukaan vielä liian aikaista arvioida.