Keskustele: Pelottaako H3N2-influenssavirus?

Tämän talven influenssa-aallon uskotaan leviävän koko maahan kuun vaihteessa. Tämän kauden H3N2-influenssavirusta pidetään vaarallisempana kuin sikainfluenssa, mutta rokotteesta saa vielä hyvän suojan sitä vastaan. Otatko rokotteen? Pelottaako influenssa?

Osallistu
Kausi-influenssarokote
Pasi Takkunen / Yle

Tänä talvena Suomessa jyllää influenssa-A-virus H3N2. Influenssa-A-virusta tunnetaan ihmisessä kaksi alatyyppiä, joista H1N1 on se sama alatyyppi, joka vuonna 2009 aiheutti sikainfluenssapandemian. Toinen alatyyppi on H3N2.

- Ne kiertää jatkuvasti ihmisväestössä ja tämä H3N2-virus ei ole esiintynyt kahteen talveen täällä Suomessa tai muualla Euroopassa. Sen vuoksi ajatellaan, että se voisi tulla epidemiavirukseksi nyt tulevina viikkoina, sanoo Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut THL:n influenssalaboratorion johtaja Thedi Ziegler.

Influenssa-aalto kiihtyy Zieglerin mukaan siis tammi-helmikuun vaihteessa. Silloin on varsinainen epidemia alkamassa. H3N2-virusta pidetään sikainfluenssan aiheuttanutta H1N1-virusta vaarallisempana

- Se on sen vuoksi vähän vaarallisempi, että se muuntuu nopeammin kuin H1N1-virus, eli se löytää enemmän herkkiä ihmisiä, joilla ei ole täydellistä immuunisuojaa tätä virusta vastaan. Eli se voi levitä useammassa ikäryhmässä kuin H1N1, joka on varsinkin lasten ja nuorten virus, Ziegler sanoo.