1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi sai tuomion Alibin päätoimittajan sananvapauden loukkaamisesta

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomen valtiolle tuomion sananvapauden loukkaamisesta. Suomen tuomioistuimet tuomitsivat Alibi-lehden päätoimittajan maksamaan korvauksia poliisille, jonka nimen lehti oli julkaissut poliisin tekemiä rikoksia koskevassa artikkelissa.

Kotimaan uutiset

Poliisimies pysäytti vuonna 2003 auton ja kaappasi sen käyttöönsä. Mies yritti kaapata myös toisen auton, mutta sen matkustajat olivat siviilipukuisia poliiseja. Mies pakeni poliiseja jopa 185 kilometrin tuntivauhdilla.

Mies antoi myöhemmin tapauksesta haastattelun eräälle viikoittain ilmestyvälle lehdelle. Lehti julkaisi juttunsa ohessa miehen kuvan, mutta ei nimeä. Alibi-lehti kirjoitti myöhemmin poliisin rikoksista uutisen ja julkaisi sen yhteydessä mm. miehen nimen ja sen, että tämä oli määrätty mielentilatutkimukseen. Alibi sai tiedot julkisesta oikeudenkäyntiaineistosta.

Suomen oikeusistuimien mielestä miehen nimeä ei olisi saanut julkaista. Oikeuden mielestä Alibi syyllistyi artikkelissaan miehen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Päätoimittaja ja lehden kustannusyhtiö tuomittiin maksamaan miehelle vahingonkorvauksia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mielestä Suomen päätös loukkasi Alibin päätoimittajan sananvapautta. EIT perustaa päätöksensä Euroopan ihmisoikeussopimukseen. EIT piti asiaa yleisesti merkityksellisenä, sillä mies oli poliisi ja hänen tehtävänsä edellyttivät julkisen vallan käyttöä.

EIT määräsi Suomen maksamaan päätoimittajalle 2 000 euroa vahingonkorvausta aineettomasta vahingosta ja 5 650 euroa aineellisista vahingoista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi