Rousseausta tuli Sveitsin suuri poika

Filosofi Jean-Jacque Rousseau on julistettu syntymänsä 300-vuotisvuonna yhdeksi Sveitsin kaikkien aikojen merkittävimmistä kansalaisista. Rousseaun näyttävät juhlat ovat toista kuin hänen kohtelunsa hänen elinaikanaan, jolloin viranomaiset polttivat hänen teoksiaan.

Filosofi, kirjailija, opettaja, muusikko, herbalisti... Vuonna 1712 syntyneellä Rousseaulla oli monta puolta. Aikanaan hänet tuomittiin vallankumouksellisena maanpakoon, mutta vuonna 2012 Sveitsi juhlii häntä muun muassa näyttelyin, konsertein ja filmein.

Yksi erikoisimmista tapahtumista on kävelyretki, Via Rousseau, joka vie osallistuvat päivän aikana Rousseaulle tärkeille paikoille eri puolille Neuchatalelin aluetta. Matkaa kertyy 30 kilometriä.

Rousseaun aikalaisia kauhistuttanut johtoajatus oli, ettei hallitsijoilla ole jumalallista valtaa johtaa valtioita. Roussau-kirjaston johtajan François Jacobin mukaan Rousseau loi älylliset rakenteet, joita tarvittiin nykyaikaisen yhteskunnan syntyyn.

Juhlavuotta vietetään ennen muuta Rousseaun synnyinkaupungissa Genevessä, myös myös naapurimaissa ja kauempanakin. Muun muassa Turkki ja Japani ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä valistuksen ajan suurmiehen juhlintaan.