Kelan päätöksistä valitetaan aiempaa useammin

Kansalaisten valitukset Kelan päätöksistä ovat lisääntyneet. Viime vuonna sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle tehtiin 23000 valitusta. Lautakunta on lisäväen turvin saanut purettua jutturuuhkia niin, että valitusten käsittelyaika on nyt kymmenen kuukautta, kun se pahimmillaan muutama vuosi sitten venyi lähes puoleentoista vuoteen.

Kotimaa
Kelan lippu liehuu
Yle / Heikki Ahonen

Valitusten määrä lähti nousuun loppuvuodesta, kertoo sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan puheenjohtaja Silja Romo.

- Valitusten määrä kasvoi viime vuonna kuudella prosentilla. Tavoitteena oli mm. lainsäädäntöön tehdyillä muutoksilla saada valitusmäärät laskuun, mutta toisin kävi.

Uusia asiaryhmiä, joita koskevista Kelan päätöksistä voi valittaa sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan, ovat elatustuki, vammaisten tulkkauspalvelut, kuntouttava psykoterapia ja takuueläkkeet.

Valitusten määrä saattaa edelleen kasvaa, jos talousnäkymät synkkenevät. Taantuma tai lama riipaisevat pahiten juuri Kelan takaaman perusturvan varassa eläviä ihmisiä. Yhä useampi joutuu hakemaan esimerkiksi asumistukea ja samalla saattaa kasvaa myös Kelan päätöksiin tyytymättömien määrä.

Käsittelyaika vieläkin kohtuuton

Kolme vuotta sitten valitukset ruuhkautuvat sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan niin pahoin, että kansalaisten oikeusturvasta ovat olleet huolissaan niin eduskunnan oikeusasiamies kuin apulaisoikeuskanslerikin. Sosiaali-ja terveysministeriön alaiseen lautakuntaan on palkattu lisätyövoimaa, mutta vieläkään juttuja ei pystytä käsittelemään kohtuullisena pidetyssä kuudessa kuukaudessa.

- Kymmenen kuukauden käsittelyaika on liian pitkä, myöntää Silja Romo.

- Tavoitteenamme on, että käsittelyaika olisi tämän vuoden lopussa kahdeksan kuukautta, ja sen jälkeen pääsisimme ensi vuonna kuuden kuukauden käsittelyaikaan.

- Lautakunta pyrkii kaikin keinoin lyhentämään käsittelyaikoja. Meitä on tänä vuonna 62 ihmistä töissä ja teemme minkä pystymme, sanoo Romo.

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta aloitti toimintansa vuonna 2007.Lautakunta käsittelee perustoimeentuloetuuksista, esimerkiksi Kelan sairauspäiväraha- ja asumistukipäätöksistä tehdyt valitukset.

Lähteet: YLE Tampere / Ulla Meriläinen