1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Samuli Edelmann karkaa hiekkamyrskyssä Tom Cruiselta

Näyttelijä Samuli Edelmannilla on näkyvä rooli neljännessä, Tom Cruisen tähdittämässä, Mission Impossible -elokuvassa. Edelmann esittää jännärin päätähden, Tom Cruisen vihollista. Vaarallinen Tehtävä IV on jo menestynyt maailmalla. Suomen teattereihin elokuva tulee helmikuun alussa.

Samuli Edelmann

Raamikas ja partainen Samuli Edelmann istuu konnanrooliin hyvin. Hän esittää Mission Impossible: Ghost Protocol -elokuvassa ruotsalaista roistoa. Edelmann on kuvannut hahmoaan koneeksi, joka on valmis tekemään mitä vain auttaakseen tuhoamaan maailman.

Edelmannin kumppani ja elokuvan päävihollinen on ydintuhoa suunnitteleva ruotsalainen näyttelijä, Michael Nyqvist. Hän on tähdittänyt muun muassa Stieg Larssonin menestysromaanien pohjalta Ruotsissa tehtyjä Millennium-elokuvia. Mission Impossible -elokuvien päätähti ja hyvis on Hollywood-hurmuri Tom Cruise.

Työpäivät venyivät jopa 16 tuntisiksi

Vaikka Mission Impossible -elokuvat ovat megaluokan tuotantoja (elokuva maksoi 140 miljoonaa dollaria), on elokuvan tekeminen näyttelijän kannalta samaa arkista puurtamista kuin muukin näyttelijäntyö, sanoo Samuli Edelmann.

- Mittaluokka on suurempi ja väkeä on enemmän, mutta muuten työ oli sitä samaa. Päivä alkoi aamulla aikaisin. Meillä oli taistelutreenejä ja aseharjoituksia ja tiukka aikataulu, Edelmann kertoo. Työpäivät saattoivat venyä jopa 16 tuntisiksi.

Hurjimmatkin kohtaukset näyteltiin itse

Samuli Edelmann nähdään valkokankaalla kolmessa eri kohtauksessa. Niistä näyttävin on kaksikon mittelö hiekkamyrskyssä Dubaissa. Kohtausta tehdiin Edelmannin mukaan kolme viikkoa.

Vaikka elokuva pullistelee hurjaa toimintaa ja vaarallisiakin tilanteita, Edelman näytteli itse kaikki kohtaukset. Näin teki myös 48-vuotias Tom Cruise, ihailee Edelmann.

- Cruise juoksi ihan itse maailman korkeimman rakennuksen seinämää 800 metrissä, samaan aikaan, kun minä olin talossa sisällä, naurahtaa Edelmann.

- En tiedä, olisinko itse tehnyt sitä.

Mission impossible IV:n ohjannut animaatioistaan kuulu ohjaaja

Mission Impossible: Ghost Protocol -elokuvan on ohjannut Brad Bird. Hän on ohjannut aiemmin muun muassa Oscar-palkitut animaatiot Ihmeperhe ja Rottatouille. Animaatio-elokuvat olivat myös arvostelu- ja yleisömenestyksiä.

Mission Impossible IV oli joulun katsotuin elokuva Pohjois-Amerikassa.