Hyppää sisältöön

Lahjottiinko Gallen-Kallela-Siréniä?

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta pitää mahdollisena, että Guggenheim - Helsinki-museohankkeen puuhamies, Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén on syyllistynyt lahjuksen vastaanottamiseen ja Guggenheim-säätiön suomalaisjäsen Carl Gustaf Ehrnrooth lahjuksen antamiseen. Tolvasen mukaan poliisin tulisi selvittää Gallen-Kallela-Sirénin jäsenyys Ehrnroothin Ekoport-nimisessä yhtiössä.

Janne Gallen-Kallela-Sirén Kuva: Yle

Tolvasen mielestä Janne Gallen-Kallela-Sirénin ja Carl Gustaf Ehrnroothin kytkennät toisiinsa olisi syytä selvittää.

- Tämmöisessä tilanteessa aina herää kysymys, miksi joku tietty henkilö on otettu toisen henkilön hallitseman osakeyhtiön hallituksen jäseneksi. Jos motiivina on Gallen-Kallela-Sirénin jonkinasteinen palkitseminen, niin silloinhan se olisi ilman muuta lahjuksen antamista. Minä nyt en sano, että näin on, mutta minusta se olisi kaikkien osapuolten oikeusturvan nimissä syytä selvittää, sanoo Matti Tolvanen.

Helsingin kaupungin mukaan Gallen-Kallela-Sirén ei ole esteellinen

Helsingin kaupunki on jo tutkinut Janne Gallen-Kallela-Sirénin mahdollista jääviyttä asiassa. Kaupungin lakimiehet ovat päätyneet siihen, ettei Gallen-Kallela-Sirén ole esteellinen.

Kysymys lahjuksen antamisesta ja ottamisesta nousi esille nyt ensimmäistä kertaa.

- Lahjuksen antaminen ja ottaminen ovat vakavia rikoksia, huomauttaa professori Matti Tolvanen. Jos todettaisiin, että joku tämmöiseen rikokseen on syyllistynyt, niin olisihan se vakava asia tämän hankkeen kannalta. Tässä vaiheessa ei todella voida muuta sanoa kuin se, että tiettyjä seikkoja on tullut ilmi ja niiden seikkojen pohjalta asiaa olisi syytä selvittää.

Poliisi selvittämään asiaa

Epäily lahjonnasta liittyy siihen, että Guggenheim-säätiön suomalaisjäsen Carl Gustaf Ehrnrooth pyysi Guggenheim-hankkeen puuhamiehen Janne Gallen-Kallela-Sirénin Ekoport-nimisen osakkuusyhtiönsä hallitukseen. Gallen-Kallela-Sirénin vaimo puolestaan sai työpaikan Ekoportista. Tolvasen mukaan ongelma liittyy nimenomaan hallituksen jäsenyyteen, ei vaimon työpaikkaan.

- Vaimon työsuhde on vähän toisentyyppinen kysymys. Jos ihminen tekee vastiketta vastaan työtä osakeyhtiössä, niin kyllä hänelle siitä palkka kuuluu. Nyt ennen kaikkea pidän ongelmallisena tätä hallituksen jäsenyyttä.

Tolvasen mukaan poliisin tulisi selvittää asia.

- Jos joku saattaa tämän poliisin tietoon, niin poliisille tulee velvollisuus selvittää onko siinä edellytyksiä aloittaa tutkintaa.

Gallen-Kallela-Siréniä ja Carl Gustaf Ehrnroothia ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

.
.