Espanjan sankarituomari joutui itse syytetyksi

Espanjalainen tuomari Baltasar Garzon on joutunut syytteeseen valtuuksiensa ylittämisestä ja lahjusten vastaanotosta. Espanjassa sankarin maineen saavuttaneen Garzonin tukijat pitävät syytteitä poliittisina, koska hän oli juuri valmistelemassa tutkimusta maan sisällissodan aikuisista ihmisoikeusrikoksista.

Ulkomaat
Baltasar Garzon
Baltasar GarzonJavier Lizon / EPA

Garzon tuli tunnetuksi vuonna 1998, jolloin hän määräsi Britannian luovuttamaan Chilen presidentin Augusto Pinochetin, jotta tämä voitaisiin tuomita Chilen diktatuurin aikana tapahtuneista hirmuteoista. Garzon on myös syyttänyt Argentiinan diktatuurin johtajia.

Espanjassa Garzonia vastaan on nostettu kolme syytettä. Niistä ensimmäinen eteni oikeussalikäsittelyyn tänään tiistaina.

Garzonin katsotaan rikkoneen lakia, kun hän määräsi talousrikoksista syytetyn henkilön ja hänen asianajajansa väliset puhelut salakuunneltaviksi. Garzon sanoo, että kuunteluun oli laillinen peruste, sillä asianajaja oli itse sekaantunut rahanpesuun.

Toisen syytteen mukaan Garzon ylitti valtuutensa, kun hän määräsi tutkimuksen Espanjan sisällissodan aikaisista joukkosurmista ja sotaa seuranneen Francon ajan diktatuurista. Kyseisistä ihmisoikeusrikoksista on julistettu yleinen armahdus. Garzonin mielestä kyse oli rikoksista ihmisyyttä vastaan, mistä ei voida antaa armahdusta.

Garzonia syytetään myös lahjusten otosta maan suurimpiin kuuluvalta Santander-pankilta. Pankki on maksanut Garzonille seminaarimaksuja ja myöhemmin Garzon on vetänyt takaisin pankkiin kohdistuneen verosyytteen.

Garzon pitää syytteitä aiheettomina. Hän muistuttaa puolustaneensa oikeutta koko uransa ajan. Oikeussalin ulkopuolella Garzonia tukevat mielenosoittajat syyttivät maan oikeistohallitusta yrityksestä peittää Francon oikeistodiktatuurin rikoksia hyökkäämällä Garzonia vastaan.

Lähteet: AFP, AP