Lakkautuspäätökset huolettavat varuskuntakaupunkeja

Puolustusvoimien lopullisia säästöpäätöksiä odotetaan varuskuntapaikkakunnillla huolestuneina. Säästöt ovat mahdollisesti johtamassa useiden varuskuntien lakkauttamiseen tai yhdistämiseen. Päätöksiä lakkautuksista odotetaan lähiviikkoina.

Kotimaa
Rykmenttien, prikaatien ja varuskuntien sijainti kartalla.
YLE Uutisgrafiikka

Talouden alamäki on ajamassa myös puolustusvoimia entistä ahtaammalle. Materiaalihankinnoista tinkimisen lisäksi edessä saattaa olla useiden varuskuntien lakkauttamisia tai yhdistämisiä.

Ylen A-Studio kertoi maanantaina, että lakkautettavat varuskunnat ovat selviämässä lähiviikkoina. Viime vaiheen keskusteluissa esillä ovat olleet muun muassa Pohjois-Karjalan prikaatin, Keuruun pioneerirykmentin ja sekä Niinisalon tykistöprikaatin lakkauttaminen. Esillä ovat olleet myös ruotsinkielinen Dragsvikin varuskunta sekä Rovaniemellä sijaitseva Lapin ilmatorjuntarykmentti.

Monilla varuskuntapaikkakunnilla puolustusvoimia koskevia säästöpäätöksiä odotetaan pelokkaissa tunnelmissa. Varuskunnat ovat monin paikoin suuria työllistäjiä. Esimerkiksi Kankaanpäässä puolustusvoimat on alueen suurin työnantaja.

- Niinisalon varuskunnalla olisi säilymisen edellytyksiä, sinne on paljon investoitu, ja odottaminen on hyvä sana kuvaamaan tilannetta. Eipä tässä juuri muuta voi, kommentoi Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen.

Mahdolliset leikkaukset pelottavat myös Keuruun kaupunginjohtajaa.

- Puolustusvoimat on seutukunnan toisiksi suurin työnantaja ja kaupungin jälkeen suurin. Suora vaikutus on se seitsemän prosenttia ja välillinen vaikutus sitten enemmän, kyllä se meille on hirveän iso asia, sanoo Keuruun kaupunginjohtaja Timo Louna.

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) ei suostunut vielä tässä vaiheessa kommentoimaan mitä varuskuntia ollaan lakkauttamassa. Myöskään hanketta valvovan parlamentaarisen kontaktiryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva ei suostunut ottamaan kantaa mitä varuskunnat ovat liipasimella.

Lähteet: YLE Uutiset