Ruotsi avaa uuden tutkimuksen Wallenbergin kohtalosta

Ruotsi on päättänyt aloittaa uuden tutkimuksen ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergin kohtalosta toisen maailmansodan jälkeisessä Neuvostoliitossa. Wallenbergin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, mitä juhlitaan Ruotsissa monin tavoin.

Ulkomaat

Ulkoministeri Carl Bildt on pyytänyt viranomaisia selvittämään, onko Wallenbergin tapauksessa ilmaantunut uutta tietoa, joka voisi selvittää hänen viimeiset vaiheensa. Tutkimusta Venäjällä johtaa diplomaatti Hans Magnusson, joka yritti samaa 1990-luvulla.

Magnusson sanoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa, ettei hän odota löytävänsä lopullista vastausta. Joihinkin seikkoihin voi kuitenkin löytyä lisävaloa, hän toivoo.

Walllenberg pelasti diplomaattina kymmenien tuhansien juutalaisten hengen natsi-Saksan miehittämässä Unkarissa. Neuvostoliiton armeija pidätti hänet vuonna 1945.

Neuvostoliiton mukaan hän kuoli, todennäköisesti teloitettiin, kaksi vuotta myöhemmin. Siitä ei ole kuitenkaan koskaan esitetty todisteita. Joidenkin tuoreiden tietojen mukaan Wallenberg oli vielä hengissä sen jälkeen, kun Neuvostoliitto sanoo hänen kuolleen.

Lähteet: AP; YLE Uutiset