EU suomii myös Unkarin medialakia

Euroopan komissio on kirjoittanut keskiviikkona Unkarille ilmaistakseen uusia huolia maan lehdistönvapauden suhteen. Eilen tiistaina EU sanoi haastavansa Unkarin oikeuteen, ellei maan uutta perustuslakia muuteta.

EU:n viestintäkomissaari Neelie Kroes arvostelee Unkarin oikeusministerille Tibor Navracsicsille lähettämässään kirjeessään muun muassa Unkarin päätöstä perua maan ainoan opposition radioaseman lähetyslupa.

- Median vapauden ja monimuotoisuuden kunnioittaminen ei ole ainoastaan EU:n ja kansainvälisen lain teknistä soveltamista vaan myös, ja tärkeämmin, näiden perustavanlaatusiten periaatteiden toteuttamista ja edesajamista käytännön tasolla, Kroes muistutti Unkaria kirjeessään.

Kroesin mukaan EU on erityisen tarkka kummankin periaatteen noudattamisessa.

Tiistaina EU nosti oikeustoimet, jotta Unkarin vuodenvaihteessa käyttöön otetun perustuslain kolmea kohtaa muutettaisiin. Muutosvaatimus koskee keskuspankin riippumattomuutta, tietosuojaviraston toimintaa sekä tuomarien eläkeiän muutosta.

Medialakiin ei vaadita muutosta oikeusteitse, sillä Unkari on suostunut muuttamaan lakia, mutta asiaa pidetään silmällä.

Kroes kehotti Budapestiä noudattamaan Unkarin perustuslakituomioistuimen viimekuista määräystä. Tuomiostuin katsoi, että laki rajoittaa lehdistönvapautta ja muun muassa haastateltujen lähdesuojan pitäisi tulla voimaan välittömästi.