1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:n armeija polttaa suuren kemikaaliasevaraston

Yhdysvaltain armeija saanee tuhottua suurimman kemikaaliasevarastonsa tällä viikolla Utahissa. Sulatusuuniin joutaa myrkkyjä ja syövyttäviä aineita, joita karttui kylmän sodan aikana.

Kun työ Utahissa on tehty viikonloppuun mennessä, Yhdysvallat on hävittänyt noin 90 prosenttia kemiallisista aseistaan. Tuhottavana Utahissa ovat vielä sinappikaasut, jotka aiheuttavat tuskallisia ihorakkuloita.

Melkein kaikki maailman valtiot sopivat kemiallisten aseidensa hävittämisestä vuonna 1997. Kimmokkeena oli Irakin diktaattorin Saddam Husseinin kemiallinen hyökkäys kurdikylään yhdeksän vuotta aiemmin.

Yhdysvallat ei virallisesti ole koskaan tehnyt hyökkäystä kemiallisella aseella. Monet kuitenkin katsovat, että Vietnamin sodassa käytettiin kasvimyrkky Agent Orangea nimenomaan kemiallisen hyökkäyksen tarkoituksiin.

Eri maissa aseiden hävittäminen sujuu hyvin eri tahtiin. Kun Yhdysvalloilla on jäljellä 10 prosenttia varastoista Coloradossa ja Kentuckyssa, Venäjä on saanut hävitettyä vasta noin puolet omistaan, kertoo kemikaaliaseistuksen loppua ajava järjestö OPCW.

Libyassa puolestaan paljastui kansannousun aikana enemmän varastoja kuin tiedettiin olevankaan.