Norjan suojelupoliisin johtaja eroaa agenttipaljastuksen takia

Norjan sisäisestä suojelusta vastaavan poliisiviranomaisen PST:n johtaja Janne Kristiansen on hakenut eroa tehtävästään. Kristiansen jättää Suomen suojelupoliisia vastaavan yksikön johtotehtävät kerrottuaan julkisesti, että Norjalla on tiedusteluagentteja Pakistanissa.

Janne Kristiansen Kuva: Berit Roald / EPA

Kristiansen tuli paljastaneeksi norjalaisagenttien olinpaikan parlamenttikuulemisen yhteydessä, kun häneltä kysyttiin, kannattaisiko Norjan tehdä yhteistyötä Pakistanin tiedustelupalvelun kanssa.

Norjalaislehti Verdens Gangin mukaan vastauksessaan Kristiansen totesi, että norjalaiset ovat jo yhteistyössä Pakistanin kanssa, koska norjalaisjoukkojen tiedusteluosia toimii Pakistanissa.

Norjalla on satoja sotilaita Nato-johtoisessa operaatiossa Pakistanin naapurimaa Afganistanissa.

Norjan oikeusministeriö on vahvistanut Kristiansenin hakevan eroa PST:n johtajan paikalta. Ministeriön mukaan ero johtuu keskiviikkoisesta möläytyksestä.

Janne Kristiansenia on aikaisemmin arvosteltu toiminnasta Norjan viimevuotisen joukkosurman yhteydessä. Kaikkiaan 77 ihmisen kuolemaan johtaneet tapahtumat tulivat PST:lle yllätyksenä. Kristiansen on julkisuudessa puolustellut suojelupoliisin toimintaa.