Italian media: Haverilaivan kapteeni myönsi ohjausvirheen

Italian rannikolla karille ajaneen laivan kapteeni on myöntänyt tehneensä navigointivirheen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tieto perustuu italialaismedialle vuodettuihin kuulustelupöytäkirjoihin. Laivasta nostettujen ruumiiden tunnistus etenee.

Ulkomaat
Costa Concordia -alus makaa rannan tuntumassa.
Massimo Percossi / EPA

Torstaina varmistui kahden hylystä nostetun kuolonuhrin kansalaisuus. Pelastusta johtava kriisiyksikkö kertoo heidän olleen ranskalaiset mies ja nainen. Osa löydetyistä 11 kuolonuhrista on yhä tunnistamatta.

Kapteeni Francesco Schettinoa on kuulusteltu viime viikon perjantaina tapahtuneesta haverista. Italian media on saanut haltuunsa kuulustelupöytäkirjoja, joiden mukaan Schettino on myöntänyt tehneensä virhearvion navigoinnissa.

Schettino sanoo komentaneensa kääntymisen liian myöhään, jonka johdosta alus ajoi kiveen.

- Navigoin silmämääräisesti, koska tunsin syvyydet hyvin ja olen tehnyt saman manööverin kolme tai neljä kertaa, hänen kerrotaan sanoneen kuulustelijoille.

- Tällä kertaa käänsin kuitenkin liian myöhään ja ajauduimme liian mataliin vesiin. En tiedä, miksi niin tapahtui.

Kapteenin mukaan risteilyn ensimmäisen päivän reitti oli päätetty, ennen kuin alus lähti Civitavecchian satamasta läheltä Roomaa.

Schettinon kerrotaan myös myöntäneen, että hän ajoi läheltä Giglion saarta tervehtiäkseen entistä kapteenia, joka asui saaressa.

Epäselvyys kurssista jatkuu

Laivan varustamo Crociere Costa on syyttänyt Schettinoa sooloilusta, ja sanoo hänen poikenneen reitiltä ilman yhtiön hyväksyntää. Merenkulun johtava julkaisu Lloyd's List Intelligence kuitenkin uskoo, että tapaus ei ole niin mustavalkoinen kuin yhtiö antaa ymmärtää. Sen mukaan Costa Concordia ajoi yhtiön luvalla vielä lähempänä saarta viime elokuussa.

Lloyd's List kuvaa elokuun tapausta läheltä piti -tilanteena, ja sanoo satelliittitietoihin perustuen, että laivan reitti kulki 230 metrin päässä saaresta. Poikkeusreitillä oli tuolloin varustamon hyväksyntä.

Laiva on siis kulkenut aiemmin lähellä viime perjantain haverikohtaa.

Etsintöjä jatketaan

Costa Concordian haverin jäljiltä on yhä kateissa yli 20 ihmistä. Uhrien etsintää hylystä on päästy torstaina jatkamaan. Viranomaisten mukaan aikarajaa pelastustöille ei ole. Aiemmin kerrottiin, että ne on saatava päätökseen viimeistään vuorokauden kuluessa.

Italian merivartioston edustajan mukaan risteilyalus on jälleen tukevasti riutalla. Pelastustyöt keskeytettiin keskiviikkona aamupäivällä Costa Concordia -aluksen liikahdettua muutamia senttejä.

Hylkyyn suunnitellaan räjäytettävän uusia reikiä etsintöjen helpottamiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset